Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje

Evanđelje dana za subotu, 2. ožujka 2024. godine: Ovaj tvoj brat bijaše mrtav i oživje. (Luka 15, 1-3. 11-32)

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Okupljahu se oko njega svi carinici i grešnici da ga slušaju. Stoga farizeji i pismoznanci mrmljahu: »Ovaj prima grešnike, i blaguje s njima.« Nato im Isus kaza ovu prispodobu:
»Čovjek neki imao dva sina. Mlađi reče ocu: ’Oče, daj mi dio dobara koji mi pripada.’ I razdijeli im imanje. Nakon nekoliko dana mlađi sin pokupi sve, otputova u daleku zemlju i ondje potrati svoja dobra živeći razvratno. Kad sve potroši, nasta ljuta glad u onoj zemlji te on poče oskudijevati. Ode i pribi se kod jednoga žitelja u onoj zemlji. On ga posla na svoja polja pasti svinje. Želio se nasititi rogačima što su ih jele svinje, ali mu ih nitko nije davao.
Došavši k sebi, reče: ’Koliki najamnici oca moga imaju kruha napretek, a ja ovdje umirem od gladi! Ustat ću, poći svomu ocu i reći mu: ’Oče, sagriješih protiv Neba i pred tobom! Nisam više dostojan zvati se sinom tvojim. Primi me kao jednog od svojih najamnika.’
Usta i pođe svom ocu. Dok je još bio daleko, njegov ga otac ugleda, ganu se, potrča, pade mu oko vrata i izljubi ga. A sin će mu: ’Oče! Sagriješih protiv Neba i pred tobom! Nisam više dostojan zvati se sinom tvojim.’ A otac reče slugama: ’Brzo iznesite haljinu najljepšu i obucite ga! Stavite mu prsten na ruku i obuću na noge! Tele ugojeno dovedite i zakoljite, pa da se pogostimo i proveselimo jer sin mi ovaj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!’ I stadoše se veseliti.
A stariji mu sin bijaše u polju. Kad se na povratku približio kući, začu svirku i igru pa dozva jednoga slugu da se raspita što je to. A ovaj će mu: ’Došao tvoj brat pa otac tvoj zakla tele ugojeno što sina zdrava dočeka.’ A on se rasrdi i ne htjede ući. Otac tada iziđe i stane ga nagovarati. A on će ocu: ’Evo toliko ti godina služim i nikada ne prestupih tvoju zapovijed, a nikad mi ni jareta nisi dao da se s prijateljima proveselim. A kada dođe ovaj sin tvoj koji s bludnicama proždrije tvoje imanje, ti mu zakla ugojeno tele.’ Nato će mu otac: ’Sinko, ti si uvijek sa mnom i sve moje – tvoje je. No trebalo se veseliti i radovati jer ovaj brat tvoj bijaše mrtav i oživje, izgubljen i nađe se!’« (Luka 15, 1-3. 11-32)

Evanđelje dana – komentar

Pismoznanci i farizeji, puni ponosa, tražili su sve što su mogli kako bi osudili Isusa. Bili su u svojevrsnom “lovu na vještice”, tražeći da nađu bilo kakvu grešku našem Gospodinu. Stoga su, iz punine svoje zlobe, pokušali učiniti da izgleda kao da je Isus bio grešnik zbog činjenice da je provodio vrijeme s grešnicima.

Ali na površinu je isplivala njihova ljubomora, zavist, manipulacija i obmana. “Osuda” koju su izrekli protiv Isusa uopće nije bila prava osuda. Bila je to izmišljotina i izvrtanje istine. Istina je da je Isus bio pun razumijevanja, milostiv, suosjećajan, strpljiv prema grešnicima. Vidio je uznemirena srca i posegnuo za njima u njihovoj potrebi. Pružio je ruku spasa onima koje su samopravednici prezirali i otpisali.

Za svakog grešnika i danas postoji dobra vijest: Bog prihvaća svakoga tko Mu dođe u pokajanju. To jasno možemo vidjeti u prispodobi o izgubljenom sinu. U njoj je otac u daljini vidio sina kako se vraća. Ali otac nije zaključao vrata niti zahtijevao da njegov sin ode jer nije dobro postupio. Umjesto toga, pozdravio je njegov povratak.

Ne odgađajte služiti Bogu. Ne znamo kada će ovaj život završiti i hoćemo li ikad imati priliku doći Bogu i tražiti oproštenje. Iznenada možemo umrijeti i u grobu nećemo imati priliku da se pokajemo. Danas dođimo Gospodinu!

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Bože, hvala što si, poput oca izgubljenog sina, raširio svoje ruke i primio me u svoje Kraljevstvo. Sve je zbog Tvoje milosti prema grešnicima. Hvala što se i danas još svatko može spasiti od vječne propasti. Budi strpljiv s ljudima na ovoj zemlji, jer mnogi su izgubljeni te trebaju čuti Radosnu vijest i pokajati se. Upotrijebi me kao svoju produženu ruku da drugima posvjedočim tko je moj Spasitelj. Amen!

NAJNOVIJE!