Hoće li nam Bog oprostiti ako stalno činimo isti grijeh?
Foto: Unsplash

Bog nam uvijek želi oprostiti, ali ako stalno činimo isti grijeh to je znak da se nismo iskreno pokajali.

Bog je oprostio grijehe svima koji su jednom došli k Njemu. To uključuje milijune ljudi. Ako istinski vjerujete u Isusa Krista, tada su svi vaši grijesi prošlosti, sadašnjosti i budućnosti već plaćeni zahvaljujući Njegovoj smrti na križu.

Doista, i Krist jednom za grijehe umrije, pravedan za nepravedne, da vas privede k Bogu – ubijen doduše u tijelu, ali oživljen u duhu. (1. Petrova 3, 18)

Ne mora se učiniti ništa više kako bi se zadovoljila Božja pravda od onoga što je Krist već učinio. Pravi vjernici ne bi mogli ići u nebo ako im nisu bili potpuno oprošteni svi grijesi. Da Kristova smrt nije bila dovoljna da vam se oproste svi grijesi koje ste počinili, onda bi On morao ponovno umrijeti. A to je nemoguće.

S druge strane, mnogi vjernici otkrivaju da često puta čine isti grijeh i pitaju se hoće li Bog oprostiti. To se posebno događa ako iza sebe imate godine loših navika koje treba prevladati. Budite sigurni, niste sami u ovoj borbi.

Bog nastavlja opraštati

Ako priznamo grijehe svoje, vjeran je on i pravedan: otpustit će nam grijehe i očistiti nas od svake nepravde. (1. Ivanova 1, 9)

Naša je dužnost priznati svoje grijehe. Kada to učinimo, On oprašta. Zašto? Jer je vjeran i pravedan. Kao što 2. Timoteju 2, 13 uči: “Ako ne budemo vjerni, on vjeran ostaje. Ta ne može sebe zanijekati.”

Apostol Pavao bio je jedan od najvećih vođa rane crkve. Ipak, nastavio se boriti s grijehom kao vjernik. I sam je priznao:

“Doista znam da dobro ne prebiva u meni, to jest u mojem tijelu. Uistinu: htjeti mi ide, ali ne i činiti dobro. Ta ne činim dobro koje bih htio, nego zlo koje ne bih htio – to činim. Ako li pak činim ono što ne bih htio, nipošto to ne radim ja, nego grijeh koji prebiva u meni.” (Rimljanima 7, 18-20)

Još uvijek griješimo kao vjernici, no borimo se protiv iskušenja i nastojimo činiti ono što je ispravno. Naravno, Božji neograničeni oprost nije izgovor da nastavimo griješiti. Umjesto toga, Njegova milost trebala bi nas natjerati da svoj život posvetimo Njemu u vjernoj službi.

Ne varajte se: Bog se ne da izrugivati! Što tko sije, to će i žeti! (Galaćanima 6, 7)

S Bogom se ne možemo izrugivati. On najbolje vidi tko se (ne)iskreno kaje. Ponovljeni grijeh može biti znak da se osoba doista nije pokajala, a samo govori da se pokajala. Bog se ne zavarava s tim. Ponovljeni grijeh znak je da imate određenu slabost prema nekim iskušenjima i tu slabost trebate priznati Bogu i moliti da vas oslobodi.

Moramo težiti za posvećenjem

“Težite za posvećenjem, bez kojega nitko neće vidjeti Gospodina.” (Hebrejima 12, 14)

Biblija jasno kaže da oni koji ne žive promijenjenim životom i nastavljaju živjeti u grijehu nisu pravi vjernici.

Tko čini grijeh, od đavla je jer đavao griješi od početka. Zato se pojavi Sin Božji: da razori djela đavolska. Tko god je rođen od Boga, ne čini grijeha jer njegovo sjeme ostaje u njemu; ne može griješiti jer je rođen od Boga. Po ovom se raspoznaju djeca Božja i djeca đavolska: tko god ne čini pravde i tko ne ljubi brata, nije od Boga. (1. Ivanova 3, 8-10)

Osoba koja ne nastoji činiti ono što je ispravno i u skladu s Božjom Riječi, koja ne voli druge, dokazuje da nije promijenjena Božjom milošću.

Zato se molite da vam Bog pomogne da nadvladate svaki grijeh. Pokušajte utvrditi koje vas situacije, odluke, aktivnosti ili možda ljudi vode u taj grijeh, a zatim poduzmite korake da ih izbjegnete. Ako padnete u grijeh, okrenite se Bogu i zatražite oproštenje, a zatim nastavite pokušavati, prisjećajući se da će doći dan kada to više neće biti problem.

PROČITAJTE JOŠ: