Imena anđela
Snimka zaslona: YouTube

Neka imena anđela se posebno spominju u Bibliji. Koja tu to imena anđela i zašto su toliko bitna? Posebno se izdvajaju tri imena.

Anđeo se definira kao: “duhovno biće koje djeluje kao pomoćnik, agent ili Božji glasnik.” U Bibliji su anđeli moćni i Bog ih je stvorio za posebne poslove na zemlji i na nebu.

Biblija anđele kolektivno spominje kao nebeske “domaćine” (Luka 2,13), ali u Bibliji postoji samo nekoliko određenih anđela čija se imena spominju.

Imena anđela u Bibliji

U Bibliji se često spominje anđeo Gabriel, anđeo glasnik. Kad god se Gabriel spomene, to je zato što on ima mudrost ili posebnu Božju riječ za podijeliti. U Starom zavjetu Gabriel je posjetio proroka Daniela i pružio objašnjenje vizija koje je Bog dao Danielu u vezi s posljednjim vremenima (Daniel 8, 15–27; 9, 20–27).

Iako se Daniel trudio razumjeti neka objašnjenja, Gabrielovi nam opisi pomažu i danas, jer nam omogućavaju da bolje prepozname razne aspekte posljednjih vremena.

Možda najpoznatiji Gabrielov posjet bio je kada je posjetio Mariju, navješćujući nadolazeće rođenje Isusa Krista (Luka 1, 26–38). Također se ukazao Zahariji zbog još jedne najave rođenja – one Ivana Krstitelja Zaharijinoj ženi Elizabeti (Luka 1, 11–23).

Gabriel je vjerojatno nekoliko puta posjetio Josipa, Marijina muža, kako bi mu dao božanski uvid i upute. Josipov posjetitelj se u Bibliji naziva  samo “anđelom Gospodnjim”, pa ne možemo sa stopostotnom sigurnošću reći da je to bio Gabriel, premda je Gabriel anđeo vjesnik (Matej 1, 20-21; 2,13, 19–20).

Uz Gabriela, Mihael se također spominje u Bibliji

Mihael je još jedan anđeo koji se izričito spominje u Svetom pismu. Umjesto da bude anđeo glasnik poput Gabriela, on je arkanđeo, naime “glavni anđeo”, što ukazuje na to da ima uzvišen nebeski čin. Juda 1, 9 ga naziva “arkanđelom Mihaelom”, a čini se da je on glavni anđeo koji vodi sve ostale.

U čitavoj Bibliji Mihael se pojavljuje kao ratnik, a ne kao glasnik. Borio se protiv Sotone i palih anđela (koji su postali demoni kad su se pobunili protiv Boga) u ime Boga u svrhu pomoći Božjem narodu (Daniel 10,21; 12, 1; Otkrivenje 12, 7-9).

On se bori protiv demonskog “princa perzijskog kraljevstva”, koji omogućava “onome nalik sinu čovječjem” da dođe do Daniela i pruži tumačenje vizije (Daniel 10). Budući da je Mihael opisan kao vođa anđeoske vojske izravno protiv samog Sotone, možemo sa sigurnošću znati da je on izuzetno velik i moćan anđeo.

Lucifer i Abadon su imena palih anđela u Bibliji

U Bibliji se poimence spominju dva pala anđela, Lucifer/Sotona i Abadon/Apolion. Lucifer je bio lijep i visoko rangiran anđeo i postao je prvi anđeo koji se pobunio protiv Boga.

Budući da je želio biti Bog, ponosno se pobunio protiv Njega te je zbačen s neba s anđelima koji su stali na njegovu stranu (Izaija 14, 12–18; Luka 10, 18). Lucifer je pao s neba i postao prokleto biće, poznato kao Sotona, đavao koje se izravno suprotstavlja Bogu.

On sada pokušava obmanuti i time “ukrasti, ubiti i uništiti” sve ljude (Ivan 10, 10). Otkrivenje 9,11 spominje Abadona, još jednog palog anđela koji predvodi vojsku demona tijekom posljednjih vremena.

Prema članku objavljenom na portalu Thecompellingtruth.org.

PROČITAJTE JOŠ: