Grožđe čini čuda za zdravlje: Može vam preporoditi tijelo

Voće koje je bogato antioksidantima, kao što je to slučaj s grožđem, preventivno djeluje kod određenih vrsta raka.

Kardiovaskularne bolesti, rak i dijabetes spadaju u tegobe koje pogađaju najveći broj ljudi danas, a evo kako vam ovo popularno sezonsko voće može pomoći da ih spriječite.

Sezona je grožđa, a ove sočne plave i zelene bobice su prava mala riznica zdravlja. Iskoristite koristi ovog voća koje vam može pomoći da spriječite neke od najopasnijih bolesti.

Grožđe štiti od bolesti srca

Grožđe čini čuda za zdravlje kardiovaskularnog sustava. Neki sastojci kojima obiluje poboljšavaju regulaciju krvnog tlaka i smanjuju upale izazvane oksidativnim stresom, odnosno neravnotežom slobodnih radikala i oksidanata u tijelu, poboljšavaju cirkulaciju i štite vaskularni sustav.

VIDI OVO: HRANA KAO LIJEK: 6 nevjerojatnih stvari koje grožđe čini našem organizmu

Smanjuje rizik od pojave dijabetesa

Ispostavilo se da prirodni fenol po imenu resveratrol, a kojim grožđe obiluje, u velikoj mjeri poboljšava regulaciju šećera u krvi i to tako što ubrzava sagorijevanje ugljikohidrata. Dobro reguliran šećer u krvi u velikoj mjeri smanjuje rizik od pojave dijabetesa.

VIDI OVO: SNAŽAN ANTIOKSIDANS I ČUVAR ZDRAVLJA: 3 nevjerojatna razloga zašto trebate jesti grožđe

Odlična preventiva kod određenih vrsta raka

Voće koje je bogato antioksidantima, kao što je to slučaj s grožđem, preventivno djeluje kod određenih vrsta raka, pokazala su brojna istraživanja. Zapravo, uloga antioksidanata jeste da štite DNK stanica, smanjuju oksidativni stres (neravnotežu slobodnih radikala i oksidanata) i ublažavaju procese u tijelu koji utječu na rast i razvoj tumora.

VIDI OVO: Štiti od raka i poboljšava rad mozga: 7 nevjerojatnih razloga zbog kojih trebate jesti grožđe

Pomaže pri mršavljenju

Nasuprot uvriježenom mišljenju da su kalorične, ove slatke bobice zapravo imaju nizak glikemijski indeks. Jedna šalica grožđa ima svega 100 kalorija. Zahvaljujući prirodnom fenolu resveratrolu pokreću se određeni procesi u organizmu koji pospješuju metabolizam, a samim tim i smanjenje tjelesne težine.

NAJNOVIJE!