NaslovnicaDuhovnostKako moliti kada ste depresivni?

Kako moliti kada ste depresivni?

Kako moliti kada ste depresivni i imate osjećaj da vam se ništa ne da i da ništa ne funkcionira? Prije svega, tražite Boga i Njegovu blizinu.

Možda se osjećate kao da su vam sve stvari postale previše teške i nema ničeg dobrog za vašu budućnost. Sotona želi da u to vjerujete, ali Bog ima još nešto za reći …

“Jer ja znam svoje naume koje s vama namjeravam – riječ je Jahvina – naume mira, a ne nesreće: da vam dadnem budućnost i nadu.” (Jeremija 29, 11)

Sotona nas želi obeshrabriti i učiniti da se osjećamo kao da se stvari nikada neće popraviti, kao da nema izlaza. Želi da vjerujemo da smo sami. To najčešće i činimo: izoliramo se. Lako je izolirati se i osjećati kao da vas nitko drugi ne može razumjeti, ali trebamo se podsjetiti:

Gospod je blizu onih koji su skršena srca, i slomljene duše spasava. (Psalam 34, 18)

Kako moliti kada ste depresivni?

1. Priznajte Gospodinovu suverenost

Suveren si, Gospodine! Dobar si, mudar, moćan, milostiv i vjeran. Ti si moja stijena, moj pastir, moj mir.

Depresija i anksioznost nas zatvaraju u sebe tako da postajemo egocentrični. Vidimo sve naše nedostatke i boli. Molitva nam pomaže da umjesto toga stavimo Boga u središte svog života, što nam pomaže da sve vidimo bolje, uključujući i sebe. Zato trebamo započeti molitvu s obožavanjem, podsjećajući se tko je Bog i što je učinio za nas. Hvalimo Ga koristeći opise Njegovih atributa.

2. Recite Mu kako se osjećate

Gospodine, tužan sam, anksiozan i slab. Osjećam se beznadno, bespomoćno i usamljeno. Ponekad ne želim živjeti. Znam da to nije u redu i to Ti priznajem. 

Dopuštajući Bogu da bude na tronu našega srca, možemo priznati tko smo i što smo i što nismo. Ispovijed je jednostavno reći Bogu sve što nam je na srcu. Bog već zna, naravno, bez da Mu to kažemo, ali On još uvijek od nas traži da Mu izlijemo svoje srce.

Za nas je, poput terapije, kada smo u prisutnosti Boga koji razumije naše slabosti i koji nam oprašta naše prijestupe. Depresija i anksioznost donose na nas tonu krivnje (i lažnu i stvarnu krivnju), stvarajući teret koji ruši naš duh i zatvara usne. Zato trebamo više nego ikad dolaziti u Njegovu prisutnost.

3. Ispovjedite svoju vjeru 

Gospodine, iako ne osjećam puno vjere ili pouzdanja u Tebe, neću se voditi svojim osjećajima. Vjerujem Tvojoj Riječi, Tvojem karakteru, Tvojoj vjernosti. Vjerujem u sve što Biblija govori o Tebi, i prisjetit ću se Tvoje dosadašnje vjernosti. Vjerujem da se nikad ne mijenjaš, da si još uvijek ovdje, iako Te ne osjećam i da si moj Bog. Vjerujem u Tvoj plan za mene i predajem Ti se da me vodiš kroz ove mračne i nemirne dane.

Uvijek je važno sjetiti se Božje vjernosti u prošlosti, jer to će ojačati vašu vjeru.

“Tko god se od vas Jahve boji, nek’ posluša glas Sluge njegova! Tko u tmini hodi, bez tračka svjetlosti, nek’ se uzda u ime Jahvino, nek’ se na Boga svog osloni.” (Izaija 50, 10)

4. Iznesite svoje potrebe Bogu
Foto: Pexels

4. Iznesite svoje potrebe Bogu

Gospodine, očajnički sam u potrebi. Trebam Tebe prije svega. Ali trebam i mir, radost, nadu, strpljenje, razum i još mnogo toga. Molim da mi pomogneš obavljati svakodnevne dužnosti, čak i kad u njima ne nalazim radost. Ispuni potrebe i drugih depresivnih i anksioznih ljudi.

Bog može ispuniti sve naše potrebe u tren oka bez našeg pitanja (Matej 6, 8). Međutim, od nas traži da pitamo i molimo Ga za sve što nam treba. Možemo Mu donijeti svoje fizičke, emocionalne, duhovne, socijalne i profesionalne potrebe. Ništa nije preveliko i ništa nije preteško za Njega.

5. Zahvaljujte Mu

Gospodine, zahvaljujem Ti na svemu što si mi dao, na svemu što mi daješ i što ćeš mi dati. Zahvaljujem Ti na trenucima radosti i mira. Zahvaljujem na svećenicima, mojoj obitelji, braći i sestrama u Kristu, liječnicima, psiholozima, psihijatrima i lijekovima.

Depresija i anksioznost usmjeravaju našu pažnju na ono što nam nedostaje. Zato je važno uzeti vremena da se sjetimo svega što nam je Bog dao i učinio za nas, kako u otkupiteljskoj tako i u našoj osobnoj povijesti. Zamolite Ga da vam pomogne vidjeti ono što ne vidite ili samo uzimate zdravo za gotovo.

Okrenite se Bogu kada ste depresivni i i znat ćete kako moliti. On je na vašoj strani. On je Bog nemogućeg, On je vaš Bog!

PROČITAJTE JOŠ: