Kako nadvladati sotonine taktike?

Sotona je pametan i lukav neprijatelj koji cijelo vrijeme smišlja svoju bitku protiv vaše duše. Kako nadvladati sotonine taktike?

Svatko od nas se pita zašto je život često toliko kompliciran i frustrirajući. Zašto nije lako živjeti? Život je težak, jer smo ti i ja od rođenja na velikom bojnom polju. To je bojno polje između istine i laži, svjetla i tame, da, bojište između Krista i sotone.

Stvarnost kršćanskog života je da imamo neprijatelja. Sotona je od početka ljudske povijesti tražio načine kako manipulirati, iskušavati, povrijediti i na kraju uništiti Božje ljude.

Sotona neprestano traži prilike kako da nam nanese duhovnu štetu

Da bi to postigao, sotona ima više shema nego što možemo zamisliti. Doista, njegova torba taktika je velika. Pametan je, lukav neprijatelj, koji cijelo vrijeme smišlja svoju bitku protiv vaše i moje duše. Ako se pitate: “Koji je sotonin najdraži trik?”, teško ćete dobiti odgovor.

Sotona ima puno načina kako djeluje i moramo ih biti svjesni. On nastanjuje neke ljude. Naravno, one koji se ne žele pokoriti Bogu. Posjedovanje demona je zastrašujuća stvar o kojoj Biblija puno govori. Isus je tijekom svoje službe izbavio uznemirene duše, opsjednute mnogim nečistim duhovima.

Sotona tlači mnoge ljude. Krist je upozorio Petra da će ga sotona prorešetati kao pšenicu. Biblija ukazuje da je tlačenje jedan od sotoninih načina za suzbijanje ljudskih sposobnosti, posebno vjernika. Također optužuje ljude. Jednom je stao pred prijestolje Božje i optuživao i Boga i Joba za mnoge stvari. Nazvan je “Tužitelj braće” i možemo biti sigurni da pred Božjim sudom ukazuje na grijehe i nedostatke mnogih vjernika.

Pokušat će umanjiti posljedice grijeha i preuveličati “zadovoljstvo” tih djela. Pokušat će manipulirati emocijama. Upotrebljavat će ljude da vas odvedu od Istine. Bacat će sumnje i pokušati oslabiti vašu vjeru u Boga. Upotrijebit će bilo koju taktiku da vas odvrati od Boga.

Kako nadvladati sotonine taktike?

1. Budite budni! 1. Petrova 5, 8 kaže: “Budite trijezni i bdijte, jer protivnik vaš, đavao, kao lav ričući obilazi i traži koga da proždere.”

2. Nikad ne podcjenjujte sotonu i njegove taktike. Efežanima 6,12 govori nam da “naša borba nije protiv krvi i tijela, nego protiv poglavarstva, protiv vlasti, protiv upravitelja tame ovoga svijeta, protiv zlih duhova u zračnim visinama.”

3. Svakodnevno koristite Božju opremu. Efežanima 6, 13 kaže: “Zbog toga posegnite za svom opremom Božjom da uzmognete odoljeti u dan zli i održati se kada sve nadvladate.” Svaki dan morate hraniti svoju dušu Božjom Riječju i dolaziti Bogu u molitvi.

4. Oslanjajte se neprestano na Boga, jer je već pobijedio u ratu, dok vi vodite bitku. 2 Korinćanima 2, 14 kaže: “A hvala Bogu, koji nam svagda daje pobjedu u Kristu Isusu”.

PROČITAJTE JOŠ: 

NAJNOVIJE!