Najzdravije brašno: 6 vrsta brašna najboljih za zdravlje

Koje je najzdravije brašno? U ovom članku donosimo šest najpopularnijih vrsta brašna čija je hranjivost dobra i za zdravlje.

Navikli smo koristiti dobro staro, ‘obično’ pšenično brašno. No brašno se može napraviti od mnogih drugih biljaka, od orašastih plodova, žitarica, gomoljastog povrća, čak i mahunarki. Raznovrsna brašna predstavljaju repertoar okusa, tekstura i hranjivih tvari. 

Iako su se ‘alternativna’ brašna javila zbog alergičara i onih koji moraju ili žele držati do posebne prehrane, alternativna brašna može konzumirati gotovo svatko.

Naravno, brašna nisu međusobno jednaka, pa su tako neka brašna bolja za pečenje, neka za povezivanje, a neka za prženje.

U nastavku donosimo šest najpopularnijih vrsta brašna čija hranjivost doprinosi i zdravlju.

1. Bademovo brašno

Bademovo brašno se proizvodi od cijelih badema kojima se uklanja ljuska i koža, a nakon toga ih se melje. Krupno se brašno od badema pravi tako da se koža ostavi. Mogu se koristiti oba brašna, ovisno što recept zahtjeva.

Badem je bogat mastima koja su dobra za srce, ima duplo više proteina i tri puta više vlakana od običnog brašna. Sadrži malo ugljikohidrata, pa je dobro za one koji paze na ugljikohidrate, kao i za one koji paze na gluten, piše Eatingwell.com.

Brašno od badema može imati dubinu okusa koji podsjeća na orašaste plodove. No ono ima finu teksturu i loše se veže, pa se ne može samostalno koristiti kao zamjena za obično brašno. Stoga se preporučuje da se u receptima koristi jedna trećina bademovog brašna i dvije trećine običnog brašna za pripremu kruha i peciva s kvascem. Za kolače, torte i slično, preporučuje se da udio brašna od badema bude oko jedne četvrtine.

Ovo brašno iskazuje svoju osobnost u jelima kod kojih je važna nježna tekstura i vlažnost, kao što su vafli, torte i palačinke. Osim za slastice, ovo se brašno može koristiti i za pečenje ribe i mesa.

2. Kokosovo brašno

Kokosovo brašno se proizvodi od mesa kokosa koje se melje. Kokosovo brašno nudi orašast okus sa daškom tropske arome. Ovo brašno ne sadrži orašaste plodove niti žitarice, a izuzima se s nevjerojatnih 10 grama vlakana na 30 grama brašna (naspram ‘jadnih’ 1 grama vlakana kod običnog brašna).

Kokosovo brašno slično je bademovom brašnu po udjelu masnoće, no ne može zamijeniti obično brašno u omjeru 1 naprema 1. Zapravo, i kokosovo brašno najbolje funkcionira kada ga se kombinira s drugim vrstama brašna.

Kokosovo je brašno posebno po tome što iznimno dobro upija tekućine. Zbog toga ćete možda morati dodati više tekućine i/ili jaja nego inače. Preporučuje se da udio kokosovog brašna u receptima bude oko jedna trećina ili jedna četvrtina količine brašna koja se koristi.

Da bi se iskoristile posebnosti kokosovog brašna, dobro ga je koristiti u jelima s hrskavim rubovima, kao što su palačinke. Isto se tako može koristiti kao nadomjestak kruhu u pripremi ribe.

Integralno brašno
Foto: Unsplash

3. Integralno brašno

Integralno brašno predstavlja zdraviju alternativu od običnog brašna. Jelima daje posebnu čvrstinu i istančan okus. Ovo brašno nastaje tako da se samelje cijelo zrno, uključujući i ljusku. Zbog toga je bogato vlaknima te željezom, magnezijem i vitaminom B6.

Integralno brašno ne može se samostalno koristiti kao zamjena za obično brašno. Međutim, postoje dvije vrste integralnog brašna koje gotovo i mogu ispuniti tu funkciju.

Integralno pšenično brašno proizvodi se od tvrde bijele pšenice. Ovo je brašno svijetle boje i blagog okusa, ali zadržava hranjive tvari. Preporučuje se da se ovo brašno koristi kao zamjena za obično u omjeru pola-pola.

Integralno pšenično brašno za kolače proizvodi se od meke bijele pšenice, vrlo je sitno i podatno i sadrži manje glutena. Iako nije idealno za pečenje kolača, ono daje laganu i nježnu teksturu te je idealno za rubove pita. Preporučuje se da se ovo brašno miješa s običnim u omjeru jedan naprema četiri.

4. Zobeno brašno

Zobeno brašno se proizvodi od mljevene zobi, a nudi orašastu slatkoću. Ovo je integralno brašno koje je bogato proteinima i vlaknima, a preporučuje da ono sačinjava oko 20% udjela u mješavini brašna u receptu. Zobeno se brašno može lako napraviti kod kuće. Potrebno je tek samljeti zobene pahuljice dok se potpuno ne usitne.

5. Brašno od manioke (kasave)

Ovo se brašno proizvodi od biljke manioke, koja se ponekad naziva ‘kasava’, a osnovna je biljka u prehrani Južne Amerike te dijelova Azije i Afrike. Biljka ima korijenje koje je slično krumpiru, a koje se guli i melje da bi se dobilo brašno.

Iako sadrži više ugljikohidrata od običnog brašna, brašno od manioke nema glutena te je bogato vlaknima. Blagog je i neutralnog okusa i meke teksture, zbog čega je odlično za tortilje i pogače. U takvim se receptima ovo brašno može koristiti kao potpuna zamjena za obično. Može se koristiti i za pripremu mesa i ribe.

Brašno od slanutka
Foto: Pixabay

6. Brašno od slanutka

Brašno od slanutka pravi tako što se melje slanutak koji je bogat hranjivim tvarima. Slanutak sadrži duplo više proteina i pet puta više vlakana od običnog brašna.

Brašno od slanutka je posebno po tome što iznimno dobro veže sastojke. Okus mu naginje na mahunarke, zbog čega ga je teško uključiti u slatke recepte. 

Bilo da eksperimentirate s okusom, teksturom ili zdravljem, alternativna brašna predstavljaju nepoznate aleje koje nepce tek treba istražiti. Ponuda se u trgovinama polako proširuje, a preko interneta se može pronaći gotovo sve.

Iznad su navedene najzdravije vrsta brašna. Raznovrsnost alternativnih vrsta brašna gotovo garantira da će svatko pronaći ono što mu najbolje odgovara.

PROČITAJTE JOŠ: