Nektarine za zdravlje: 15 nevjerojatnih razloga zašto ih trebate jesti

Nektarine su odlične za zdravlje te mogu pomoći u borbi protiv raka, dijabetesa, borbi protiv toksina, pomažu u poboljšanju imuniteta i borbi protiv hipokalijemije.

Nektarine također mogu poboljšati zdravlje očiju, zdravlje kože, zdravlje probavnog sustava, pomažu spriječiti anemiju, regulirati krvni tlak i pomoći osobama koje pate od astme. Uz to su jako ukusne i fantastične. 

Nektarine nose znanstveni naziv prunus persica te su jestivo voće narančasto-crvene boje. Odličan su izvor vitamina C, beta karotena i luteina. 

One su vrsta breskvi te su jednako zdrave kao i breskve. Danas donosimo 15 razloga zbog kojih ćete možda razmisliti o tome da počnete jesti još više nektarina.

1. Nektarine pomažu u borbi protiv raka

Ovo je možda najvažniji razlog zbog kojeg trebate jesti više nektarina; one mogu spriječiti pojavljivanje raka, a u konačnici i njegovo širenje. 

Da, i druge namirnice imaju slična svojstva, no jako je važno spomenuti da i nektarine pomažu u borbi protiv raka, posebno ako je to kriterij prema kojem vi birate koje ćete voće jesti. 

Ujedno, da bi aktivirali puni potencijal nektarina u prevenciji raka dovoljno je jesti dvije porcije nektarina tjedno. Na taj način se unaprijed borite protiv pojave raka dojke. Također, jedenje cijele nektarine može pomoći pri prevenciji nastanka tumora na mozgu

Borba protiv tumora na mozgu i raka dojke nisu jedine stvari kojima se nektarine izdvajaju kao odlično voće. One mogu pomoći pri borbi protiv raka prostate kod muškaraca te se mogu boriti protiv upala u raznim dijelovima tijela. 

Znači – jedite što više nektarina ako se želite još više boriti protiv raka i ojačati svoje tijelo. One nisu neki čudesan lijek, ali su ukusne i zdrave.

Nektarine zdravlje
Foto: Unsplash

2. Bore se protiv dijabetesa

Dok smo kod bolesti za čiji se lijek svijet još uvijek bori, voće kao nektarine može pomoći, ne samo na području pojave raka, nego i kod sprječavanja pojave dijabetesa, bilo zbog pretilosti ili kakvog drugog razloga. 

Nektarine posjeduju mogućnost borbe protiv dijabetesa zbog raznih komponenti koje sadrže, a koje ćemo sada istražiti. 

Nektarine imaju bioaktivnu komponentu koja pomaže u borbi protiv bolesti. To ne uključuje samo dijabetes nego i srčane bolesti. Uz to, one daje tijelu mnoštvo zdravih ugljikohidrata. 

No, svakako je jako dobro posavjetovati se s liječnikom ako prvi put idete probati nektarine pogotovo ako vam je već dijagnosticiran dijabetes. Nektarine sadrže veliku količinu prirodnih šećera koji nisu dobri za dijabetičare.

3. Dobre su protiv toksina 

Nektarine su, kao što je već napisano, jako dobre za unutrašnjost našeg tijela. One tako mogu pomoći u borbi protiv raznih toksina u tijelu tako što smanjuju nakupljanje štetnih tvari u njemu. Također smanjuju štetni utjecaj masne hrane i nezdrave prehrane. 

One također sadrže dva do tri puta više vitamina A i C u usporedbi s bilo kojim drugim prirodnim proizvodom, a uz to su jako bogate kalijem. Postoje i druge vrste voća koje imaju navedena svojstva kao šljive i višnje, ali je dobro znati da možete računati i na nektarine.

4. Nektarine su dobre za imunitet

Još jedan razlog zašto trebate češće jesti nektarine jest taj da one mogu ojačati vaše tijelo i pomoći mu u borbi protiv bolesti budući da sadrže dosta vitamina C i E te beta karotena.

5. Za zdravlje očiju

Nektarine sadrže kemikalije lutein i zeaksantin koje se nalaze u ljudskoj rožnici. Unošenjem tih kemikalija u tijelo možete smanjiti rizik od bolesti kao što su katarakt i makularna degeneracija koja dolazi s godinama.

6. Dobre su za borbu protiv hipokalijemije 

Hipokalijemija je bolest manjka kalija u tijelu. Nektarine su bogate kalijem te mogu pomoći razviti i poboljšati funkcioniranje živaca.

Nektarine za srce
Foto: Unsplash

7. Nektarine su dobre za zdravlje srca

Srce je ključan ljudski organ o čijem se zdravlju jako dobro trebamo brinuti. Na svu sreću, nektarine sadrže antioksidante koji su odlični za srce i mogu nam pomoći pri njegovoj zaštiti. One to čine zbog klorogenične kiseline i antocijanina.

8. Pomažu zacijeliti i štite kožu

Nektarine sadrže bioflavonoide koji mogu olakšati brigu o koži. Tome pomažu i lutein i beta karoten. 

Beta karoten pomaže zaštiti kožu od UV zračenja. Vitamin C pomaže pri proizvodnji kolagena te zbog toga vaša koža izgleda mlađe (uz pravilnu higijenu i brigu).

9. Čuvaju zdravlje stanica

Još jedan razlog zbog kojeg biste trebali redovno jest nektarine jest taj da one sadrže fosfor. Fosfor je ključan za održavanje stanica u tijelu i brigu za stanice. On djeluje kao odred za čišćenje i održavanje vašeg tijela te naređuje popravke kada je riječ o tkivima i stanicama. Zbog toga su nektarine savršeno voće za vaše zdravlje.

10. Nektarine su zdrave za probavu

Nektarine sadrže mnoštvo kemikalija i nutrijenata koji pomažu pri održavanju zdravlja tijela. Uz sve to, one sadrže i vlakna koja su jako važna za pravilnu probavu. Zbog toga mogu pomoći pri radu crijeva te mogu spriječiti zatvor.

11. Pomažu spriječiti anemiju

Anemija je stanje koje se javlja se smanji proizvodnja crvenih krvnih stanica u našem tijelu. Zbog toga je željezo ključno za umnožavanje crvenih krvnih stanica. Nektarine nisu pretjerano bogate željezom, ali sadrže mnogo vitamina C koji pomaže pri upijanju željeza.

Nektarine za mršavljenje
Foto: Unsplash

12. Nektarine su dobre za mršavljenje

Ako se jako trudite smršaviti, posebno prije dolaska lijepih dana, onda će jedenje nektarina prije i poslije vježbe biti jako korisno. 

Nektarine sadrže mnoštvo vlakana koji se drže za vodu u tijelu i varaju vaš mozak da pomisli da ste puni kada biste zapravo mogli nešto prigristi. Zbog toga nećete jesti tako puno kao inače te ćete imati osjećaj kao da ste dulje siti.

13. Dobre su za osobe koje pate od astme

Iako s astmom mogu pomoći i druge namirnice, kao što su limun i naranča, i nektarine igraju ulogu u poboljšavanju astme zbog vitamina C kojeg sadrže. Nektarine pomažu u borbi protiv astme tako što jačaju imunitet osobe i poboljšavaju sposobnost tijela da se bori protiv patogena.

14. Dobre su za krvni tlak

Ako jedete puno soli, zbog bilo kojeg razloga, onda biste možda mogli početi jesti više nektarina budući da one sadrže kalij koji regulira unos tekućine i soli. 

Zbog kalija nektarine pomažu pri održavanju neke vrste hemostaze. Zbog toga je jako važno paziti na količinu soli koju unosite u tijelo i na razinu kalija u tijelu.

15. Savršeno su ukusne 

Da, nektarine su iznimno zdrave i odlične za tijelo, ali su ujedno i neodoljivo ukusne, čak i ako ih jedete samo dva puta na tjedan. 

One sadrže mnoštvo zdravih kemikalija koje tijelo treba za normalno funkcioniranje, ali su i savršen desert te dodatak raznim jelima i salatama. 

Sadrže mnoštvo vitamina i minerala, a ujedno su jako ukusne te čine savršen međuobrok. 

Zaključak 

Sa svime ovime na umu, uvijek trebate jesti ono voće i povrće koje vas ispunjava i koje vam je ukusno. U redu je ako ne volite nektarine, ima i drugog voća i povrća koje je jednako zdravo. No, ako ih do sada niste probali, a jasno je koliko su zdrave i ukusne, što čekate? 

PROČITAJTE JOŠ: