Pića za bolji san
Foto: Brightside.me

Kako se dani produljuju, naše se rutine množe te je vrlo lako upasti u ralje tjeskobe. Čim se vrijeme poboljša i mi smo aktivniji, brži i zaposleniji te nam je ponekad teško dobro se naspavati. Budući da nam se po glavama vrte razne misli, često je teško usnuti, a odrasla osoba treba spavati neprekidnih 7-9 sati kako bi se odmorila. Zbog toga donosimo 10 pića za bolji san.

1. Toplo mlijeko

Toplo mlijeko jedan je od najboljih napitaka za opuštanje. Ono sadrži triptofan, tvar koja povećava količinu melatonina u mozgu zbog kojeg se osjećamo sretnije i bolje. Melatonin je jako važan za spavanje jer on pomaže da osoba lakše usne i bolje spava. 

2. Čaj od peperminta

Čaj od peperminta pomaže smanjenju bolova u trbuhu jer ima protuupalna svojstva. Ujedno opušta mišiće i daje im priliku da se odmore. Ako pripremate važno izlaganje za posao ili školu te se zbog toga neprestano vrtite u krevetu, ovaj čaj je odličan izbor za vas.

VIDI OVO: 8 načina za opuštanje prije spavanja 

3. Sok od višnje

Sok od višnje, kao i mlijeko, sadrži triptofan koji pomaže pri proizvodnji melatonina koji pomaže da lakše zaspemo. Učinkovitost soka od višnje dokazana je i raznim istraživanja povezanim za liječenje nesanice

4. Kokosovo mlijeko

Pića za bolji san 1
Foto: Pixabay

Kokosovo mlijeko sadrži magnezij i kalij koji su odlični za opuštanje mišića i pomoć pri padanju u san. Uz to, ono smanjuje krvni tlak i oticanje bubrega. Tijelo tako postiže odličnu ravnotežu i može se opustiti, piše Brightside

5. Banane s bademovim mlijekom

Banane sadrže triptofan, kao i magnezij i kalij. Odlične su za smirivanje i smanjenje fizičkog stresa. No, u kombinaciji sa bademovim mlijekom dobivate odličan napitak koji će vam pomoći da se osjećate punima, s time i sigurnijima, a nakon toga i pospanijima. 

6. Zeleni čaj

Budući da je pun antioksidanata, zeleni čaj odličan je za bilo koje doba dana. Kada je riječ o lakšem usnivanju, važno je da pijete zeleni čaj bez kofeina. Tako će vam on pomoći opustiti se, smanjiti fizički stres na vaše tijelo i pomoći vam da se dobro naspavate. 

VIDI OVO: Kako očistiti toksine iz mozga tijekom spavanja?

7. Bademovo mlijeko

Bademovo mlijeko prepuno je tvari koje smiruju tijelo i pomažu mu da se opusti i lakše utone u san. Ono sadrži triptofan i magnezij koji su ključni za proizvodnju melatonina i opuštanje tijela kako biste lakše zaspali i kvalitetnije spavali. 

8. Čaj od kamilice

Pića za bolji san 2
Foto: Pixabay

Čaj od kamilice ima opuštajući učinak na tijelo. Većinom ga se preporuča za bolove u trbuhu jer liječi lošu probavu i grčeve. No, ujedno je odličan i za smanjenje simptoma stresa kao što su nesanica ili tjeskoba. 

9. Napitak od korijena valerijane

Korijen valerijane je na vrhu namirnica koje prirodno potiču san. Uz to, korijen valerijane može pomoći pri smanjenju stresa na tijelo kao i nadutosti. Ujedno pomaže ženama u menopauzi s problemima tijekom noći i spavanja. 

VIDI OVO: 9 molitvi koje će vam pomoći da spavate mirno i spokojno

10. Ashwagandha čaj

Ashwagandha je drevna bilja koja se koristila za liječenje raznih fizičkih problema. Poznata je po tome što može smanjiti kortizol, a s time i tjeskobu i stres. Ujedno je dokazano učinkovita kada je riječ o opuštanju uma što dovodi do boljeg sna.