7 razloga zašto je raštika dobra za zdravlje

Raštika je mediteransko povrće koje je dobro za zdravlje. Spada u zeleno povrće, istu porodicu biljaka kao i kelj, brokula, kupus i prokulice, a puna je hranjivih tvari.

„Raštika je iznimno bogata hranjivim tvarima. Puna je vitamina A, K, B-6 i C te sadrži kalcij, željezo i magnezij“, rekla je nutricionistica Rachel Lustgarten za portal Prevention.com.

„Raštika pomaže u smanjenju rizika od raka i poboljšava zdravlje srca.“, tvrdi nutricionistica.

Iako je raštika iznimno zdrava, ta se ljekovita svojstva ne mogu pokazati ako ju pržimo u debelom ulju. Iako ju nije ukusno jesti sirovu (puna je vlakana i žilava), postoje mnogi zdravi načini pripreme koji ne znače da morate praviti salatu.

„Ograničite dodatke poput maslaca i ulja dok kuhate, a eksperimentirajte s češnjakom, crvenom paprikom i lukom“, savjetuje Lustgarten.

Ako kuhate ili parite raštiku, sačuvat ćete najviše hranjivih tvari, a možete prirediti gozbu za nepce raznim začinima koji se sljubljuju s raštikom. Prstohvat papra i pola limuna oživjet će ovu zdravu namirnicu.

Za maksimalno očuvanje hranjivih tvari najbolje je raštiku pariti desetak minuta, no možete dodati ocat i konzumirati uz masniju i mesnatiju hranu, poput šunke, buđole ili mesnatije slanine.

Zašto je raštika korisna za zdravlje? U nastavku donosimo njena ljekovita svojstva:

1. Raštika može smanjiti kolesterol

Istraživanja su pokazala da konzumacija raštike smanjuje LDL kolesterol, poznat i kao „loš“ kolesterol. Zahvaljujući visokom udjelu vlakana, dobra je za krvni tlak i kolesterol te za zdravlje srca općenito.

2. Raštika može smanjiti rizik od raka

Prema jednom istraživanju, raštika pomaže u smanjenju rizika od raka zahvaljujući spojevima glukosinolatima koji su bogati sumporom. Znanstvenici smatraju da ovi spojevi sprječavaju i smanjuju rast i razvoj kancerogenih stanica u raznim stadijima.

Jedno je istraživanje provedeno 2017. godine uključivalo 3.000 ljudi, a rezultat je ukazao da zeleno povrće smanjuje rizik od raka dojke. Međutim, da bi se spoj sačuvao pri pripremi, potrebno je povrće pripremati na pari ili ga lagano kuhati.

3. Dobra je za zdravlje kostiju

Raštika sadrži mnoštvo vitamina K koji smanjuje rizik od osteoporoze i krhkih kostiju, pokazuju istraživanja. Jedna šalica kuhanog zelenog povrća sadrži 770 mikrograma vitamina K, što je više nego dovoljno za preporučeni dnevni unos koji iznosi 120 mikrograma za muškarce i 90 mikrograma za žene.

Raštika zdravlje
Foto: Pixabay

4. Raštika čuva zdravlje jetre

„Raštika je bogata vlaknima zbog čega se osjećamo sito, a poboljšava i probavu. Unos vlakana povezuje se i sa smanjenim rizikom od moždanog udara i dijabetesa“, rekla je Lustgarten. Smatra se da vlakna djeluju protuupalno te da smanjuju razinu krvnog šećera i reguliraju zdravu razinu inzulina, što je naročito važno dijabetičarima.

5. Raštika je dobra za probavu

Raštika je, kao što je naznačeno, korisna za zdravu probavu. Vlakna se preporučuju za začepljenje i radi bolje probave općenito, a raštika ih je prepuna.

6. Poboljšava izgled

Ako želite zdraviju i sjajniju kosu, nemojte ju prati raštikom, ali možete ju konzumirati zato što je dobar izvor vitamina A. Ovaj je vitamin važan ne samo za imunitet i zdravlje očiju, već i za kožu i kosu.

Bogata je i vitaminom C koji je važan za proizvodnju kolagena, a koji igra ključnu ulogu za zdravlje kose, kože i noktiju. Ako to nije dovoljno, raštika sadrži i željezo, koje je važno za kosu i za sprječavanje anemije.

7. Raštika je dobra za san

Raštika sadrži holin, tvar koja pomaže za bolji san. Ovaj neuroprijenosnik poboljšava raspoloženje, san i pamćenje.

PROČITAJTE JOŠ: