Riječi utjehe onima koji se bore s neplodnošću

Ovo su riječi utjehe onima koji se bore s neplodnošću i trebaju ohrabrenje. Moramo vjerovati da je Bog mudriji od nas i zna zašto prolazimo kroz teške situacije.

Svatko tko se ikada borio s neplodnošću pitao se: “Zašto ja?” Na to pitanje nikad se ne može odgovoriti. Ali ono što možemo znati je tko je Bog, što nam govori o želji za obitelji i o tome kako nas uči da se nosimo s boli u slomljenom svijetu. Ti odgovori neće objasniti zašto ste neplodni, ali pružit će vam put kroz bol.

Je li neplodnost Božja kazna?

Neplodnost nije Božja kazna. Unatoč onome što misle kršćani, neplodnost nije rezultat toga što ne vjerujete dovoljno, ne molite dovoljno ili niste dovoljno dobri.

Pogledajte samo Sarinu priču u Postanku. Sara i njezin suprug Abraham nisu mogli dobiti dijete gotovo 90 godina. Na kraju je Sara izgubila vjeru. Kada je Bog rekao da će Sara u starosti roditi sina, smijala Mu se (Postanak 18, 12-15). Njezina sumnja bila je grijeh, ali Sara je zatrudnila i rodila dijete!

Sara i Abraham bili su Božji izabrani ljudi. Ako ste primili Isusa u svoj život, i vi ste. Zato nas Bog ne tretira onako kako zaslužujemo zbog naših grijeha. Od trenutka kada ste uzvjerovali u Isusa, grijesi su vam oprošteni. Bog ne drži vaš grijeh protiv vas! Rimljanima 8, 1 kaže: “Sada nema osude onima koji su u Kristu Isusu.” To uključuje i vas.

Bog je suveren nad vašim životom i svim detaljima. Dok nas On postavlja kao upravitelje mnogih stvari, postoje neke stvari koje jednostavno nemamo moć ostvariti, poput stvaranja čovjeka. Počivajte u činjenici da je Bog zadužen za život. “Oči tvoje već tada gledahu djela moja, sve već bješe zapisano u knjizi tvojoj: dani su mi određeni dok još ne bješe ni jednoga.” (Psalam 139, 16)

Riječi utjehe onima koji se bore s neplodnošću

Često mislimo da znamo što je najbolje za nas, a istina je da to najbolje zna Bog. To je teško prihvatiti, jer izgleda kao da nekim ljudima daje dozvolu da “planiraju” kada će točno imati djecu, dok drugi nemaju taj luksuz. Možemo se odmoriti u činjenici da On djeluje mudro i s ljubavlju prema nama i vidi stvari koje mi jednostavno ne možemo. Rimljanima 8, 28 kaže: “A znamo da onima, koji ljube Boga, sve okreće Bog na dobro, onima koji su pozvani po odluci.”

Neplodnost nije suvremen problem. Mnogi muškarci i žene u Bibliji trudili su se začeti, boreći se s istom čežnjom, sramotom i sumnjom koje parovi danas doživljavaju.

Bog je obećao Abrahamu i Sari dijete, iako je ona bila nerotkinja (Postanak 11, 30).

Izak, Rebekin suprug, gorljivo se molio da ona ostane trudna. Na kraju je Bog odgovorio, što je rezultiralo rođenjem Jakova i Ezava (Postanak 25, 21).

Rahela je molila Boga da joj “otvori utrobu”, sve dok napokon nije rodila dva sina, Josipa i Benjamina (Postanak 30, 1; Postanak 35, 18).

Manoahova supruga bila je neplodna prije nego što je rodila Samsona (Suci 13, 2).

Elizabeta je desetljećima bila bez djece, dok u starosti nije rodila Ivana Krstitelja (Luka 1, 17; Luka 1,16).

Moramo vjerovati da je Bog mudriji od nas i Njegov plan je savršen. Postoje neke stvari koje jednostavno nećemo razumjeti dok jednog dana ne budemo suočeni s Njim.

“Visoko je iznad zemlje nebo, tako su puti moji iznad vaših putova, i misli moje iznad vaših misli.” (Izaija 55, 9)

Gdje je Bog dok prolazimo kroz neplodnost?

Upravo je s tobom. On je tamo nakon još jednog negativnog testa trudnoće. On je u vašoj blizini tijekom neprospavanih noći. On vidi svaku suzu koja pada u tajnosti. Drži vas za ruku. Tješi vas dok držite tuđe novorođenče.

Usred svih tih naizgled mračnih i usamljenih trenutaka, On je tu. Vodi te. Oblikuje te, pozivajući te u dublji, prisniji odnos s Njim.

Moja molitva za vas je da, dok kroz život, naučite sve predati Njemu. Znam da se riječ predaja može činiti kao vrlo zastrašujuća stvar, jer se u određenom smislu čini kao da jednostavno odustajete od želje za djetetom. Međutim, predati ne znači da se odričete; znači podrediti se Bogu i Njegovoj volji. Isus je također rekao u molitvi: “Ne moja, nego neka bude volja tvoja.” (Luka 22, 42)

Postoji takva sloboda i radost kad mu dopustimo da skine taj ogromni teret s naših leđa i nosi Ga za nas. Ako On drži sve vaše suze u boci (Psalam 56, 8), ako je izbrojao svaku vlas na vašoj glavi (Matej 10, 30), zar ne mislite da Mu nije stalo do vaše želje da budete roditelj? Vjerujte da će On ispuniti svoju svrhu za vas u svoje vrijeme i na svoj način. I bez obzira hoće li, kada i kako život ući u vašu utrobu, neka Život uđe u vaše srce. Jer Bog je taj koji čini naš život punim, bogatim i smislenim. Vrijedan je našeg obožavanja, ne stisnutim šakama, već otvorenim rukama i otvorenim srcima.

PROČITAJTE JOŠ: