Slavljenje može omesti sotonine planove protiv vas. 

Evo tajnog plana u vezi slavljenja kojeg sotona ne želi da znate: slavljenje ima moć pobijediti ga. 

Naravno, imamo mnoštvo duhovnih oružja koje možemo koristiti u svakoj borbi vjere s kojom ćemo se susresti u životu, od kojih je najmoćnije Božja Riječ. Ipak, iako su molitva i Riječ bili dani isključivo ljudima Kraljevstva, slavljenje je najprije pripadalo sotoni, a tek onda nama. 

Sotona razumije moć slavljenja. On razumije svrhu slavljenja više od većine kršćana. Sotona razumije da nas slavljenje Boga približava Bogu; i najviše od svega želi da budemo udaljeni od Boga. 

Naravno, ništa nas ne može odvojiti od Božje ljubavi, no mnoge stvari mogu nas odvojiti od povezanosti s Božjim Duhom kojeg osjetimo u slavljenju. Preciznije bi bilo za reći: zbog mnogih stvari možemo se osjećati odvojeno od Boga. 

Istina je da uvijek imamo na raspolaganju maksimalan pristup Božjoj svetoj prisutnosti kroz slavljenje. No ponekad mislimo da to nemamo, jer osjećamo da nismo ”vrijedni”. Sotona očekuje da ćemo zbog životnih događanja izbjegavati slavljenje. On želi okolnosti, naše pogreške i naše osjećaje, onda kada se osjećamo kao da nismo za slavljenje, ali i mnoge druge stvari iskoristiti protiv nas kako bi nas držao u stanju zarobljenosti i odvojenosti. 

Ako želite znati kako omesti sotonine planove kroz slavljenje, onda je ovih pet pobjedonosnih strategija za vas. 

1. Budite ustrajni

Sotonina primarna strategija je da kršćane drži usredotočene na samima sebi kako nikada ne bi razvili svjesnost kakvu Bog ima. Kada slavimo i štujemo Boga, naši umovi su čvrsto usredotočeni na Njega; mi tada svjesno žrtvujemo i s namjerom stavljamo na stranu naše vlastite situacije, osjećaje, mišljenja, probleme, brige, utege i grijehe, kao i sve drugo što uključuje nas same, kako bismo štovali Spasitelja. 

Grijeh je primarni način kako mi postajemo odvojeni od Boga. Ne zbog toga što nas je Bog napustio, već zbog toga što smo otišli od Njega. Pisac poslanice Hebrejima 4, 16 napisao je: „Pristupajmo dakle smjelo Prijestolju milosti da primimo milosrđe i milost nađemo za pomoć u pravi čas“!

Psalam 34, 5 kaže: „Tražio sam Jahvu, i on me usliša, izbavi me od straha svakoga“. Duhovna smjelost je zastrašujuća za sotonu, jer on želi da ostanemo uplašeni i zarobljeni u grijehu.  

Ako želite omesti sotonine planove, slavite. Bez obzira koliko je teško, bez obzira na to kakvu žrtvu trebate napraviti sa sobom. Uzdižite Spasitelja. Sotonu će to jako uplašiti. 

2. Budite dostojni

Ne postoji duhovna kvalifikacija za slavljenje i štovanje Gospodina kada smo u Kristu. Nikakva. Mi smo tada dostojni. Pavao je napisao u 2. Korinćanima 5, 17, da ako smo u Kristu, novo smo stvorenje. Ne popravljeno, zalijepljeno zajedno, staro stvorenje. Novo, koje prije nikada nije postojalo. 

Naravno, trebali bismo ”hodati dostojni našeg poziva”, kao što je Pavao napisao u Efežanima 4, 1, no jedna od stvari s kojima se borimo jest da da sami ”prosuđujemo koliko smo dostojni” (Djela 13, 46) i ne slavimo jer mislimo da Bog onaj grijeh još uvijek računa protiv nas. 

Hoćemo li se suočiti s prirodnim posljedicama grijeha? Da. 

Hoćemo li osjetiti udaljenost između nas i Boga svaki puta kada budemo dragovoljno neposlušni? Hoćemo. 

No u Kristu i dalje smo dostojni. 

”Osjećati se dostojnim” sotonina je laž. 

Možda se nikada ne budemo osjetili dostojno, jer ni nismo, no Isus jest. Zbog Njega i dalje smo dostojni, čak i kada sagriješimo. To je tako iz razloga što naša dostojnost ne ovisi o našim djelima, već o djelima Isusa Krista. 

Trebamo li nastaviti s našim grijesima? ”Zasigurno ne”, kao što je Pavao napisao u Rimljanima 6, 1-2. No svaki puta kada se borimo protiv grijeha, sotona će to tlo upotrijebiti kako bi nas pokušao odvući što dalje od Božje prisutnosti. Slavite Gospodina! Njegova prisutnost je preobražavajuća, iscjeljujuća, daje život i moćna je. Zbog toga, sotona zna da će izgubiti rat ako budemo slavili. 

3. Ne budite posramljeni 

Jedan od najučinkovitijih načina kako sotona pokušava držati ljude dalje od Boga i od Njegove prisutnosti je kroz sram. Ne sram zbog grijeha (pročitaj iznad), već zbog srama od ”samo-izražavanja” u slavljenju. Zapamtite da nas samosvjesnost sprječava da imamo Božju svijest. 

Gledaju li me svi? Što će ljudi reći ako podignem ruke ili povičem ”Aleluja”? Ili ako budem svjedočio/la, plakao/la, prorokovao/la, plesao/la? Sve su to biblijski načini izražavanja štovanja i slavljenja, no mi smo toliko opterećeni onime što će drugi reći ili kako će reagirati da zaboravimo na ono što Bog misli ili kako će On reagirati. 

Kada se radi o štovanju i slavljenju, niti jedno biblijsko izražavanje toga ne bi trebalo biti odbačeno, odnosno svako bismo trebali prikazivati. No to je lakše za reći nego za učiniti, zbog pritiska, očekivanja i onoga ”da se stvari čine tako i tako”. No ako Bog nije posramljen onoga kako sami sebe izražavamo kroz slavljenje, zašto bismo mi bili? 

Zahvalnost potječe iz slavljenja, no žrtva ”sebe” je ono što sve stavlja na jednu novu razinu. Želite iznenaditi sotonu? Učinite u slavljenju nešto što nikada ranije niste učinili? Pokušao vas je zarobiti i sada misli da ne znate kako izaći. 

Isus Krist vas je oslobodio; slavite kao da vjerujete u to. 

4. Budite posvećeni

Životni stil slavljenja ono je što će nas provesti kroz svaku tamnu dolinu. Puno puta, mislimo da je slavljenje nešto povezano s nama, kada je u stvarnosti, slavljenje služenje Gospodinu, a ne nešto što Gospodin može učiniti za nas. Blagoslovi, pomoć u nevolji, olakšanje, Riječ u razdoblju, iscjeljenje i sve drugo prirodni su rezultati istinskog slavljenja, no to ne bi trebali biti razlozi za slavljenje. 

Isus je razlog zbog kojeg slavimo. Slavljenje je duhovna disciplina, a razvijanje životnog stila slavljenja uključuje namjeru, kao i sve drugo. 

Kada osjećamo da nismo za slavljenje, to nećemo učiniti. Ipak, to je slično gubitku kilograma, radu na braku ili brizi o djeci; kada osjećamo da nam se ne da, nešto veće od nas samih tjera nas na djelovanje zbog toga što smo posvećeni. 

Uskoro, što smo više posvećeni razvijanju životnog stila slavljenja, slavljenje će postati naš prirodni odgovor i to će biti ono što će činiti razliku. „Duša je moja čeznula i ginula za dvorima Gospodnjim; srce moje i tijelo moje klicali su Bogu živomu“. (Psalam 84, 2) Ta očajnička želja za time da budemo blizu Gospodinu dolazi od blizine s Gospodinom. 

Sotona želi da budemo zauzeti svime i svačime, da budemo preumorni, previše frustrirani, previše zabrinuti, previše ljuti, previše obeshrabreni za slavljenje. Ako tražite strast u slavljenju, počnite s posvećenošću. 

5. Budite spremni

”Duh je voljan, ali je tijelo slabo”, rekao je Isus u Mateju 26, 41. Naravno da želite slaviti, svi to želimo. Koja bi inače bila poanta toga da smo kršćani? Osiguranje od požara? Slavimo i štujemo Gospodina jer Ga volimo i jer je On najprije volio nas. No to ne staje ovdje. Trebamo biti voljni na to. To je gdje stvari postaju teške. 

Kažemo da smo voljni ili spremni, no nakon toga oklijevamo ili povlačimo crtu s Bogom u vezi onoga što ćemo ili što nećemo učiniti u slavljenju. Budimo spremni ponuditi Bogu svježu žrtvu, zakoračiti izvan naše sigurnosne zone i uskladiti se s Duhom Svetim. 

Budimo spremni na činjenje onoga što Bog od nas želi u slavljenju. Biti spreman na to je žrtva. Ako upitamo Duha Svetoga kako On želi da Ga slavimo, On će nas nadahnuti odgovorom. 

Jeste li ikada zastali i razmislili o tome da Duh Sveti možda od vas želi nešto drugačije? Bi li vaš supružnik bio voljen ili cijenjen da sve što za njega radite jest pljeskanje po ruci u znak odobravanja (”daj pet”)? Bi li vašoj djeci bilo dovoljno ako biste ih samo pomilovali po glavama? Jednoga dana žrtva može biti pjevanje. Drugih dana Gospodin od nas možda bude očekivao da govorimo, vičemo, klečimo ili plešemo. 

Bog će nas uvijek izazivati, jer nas to mijenja. Jesmo li spremni? 

Sotona nas želi promijeniti bacanjem izazova na nas. No ako se možemo disciplinirati i gledati na slavljenje kroz oči vjere, naučit ćemo da se slavljenje i štovanje ne zasniva na tome kako se osjećamo. Ne može biti. To je ono što sotona želi. 

Pjevajte duhovne riječi. Činite duhovna djela. Živite životima duhovnog rasta. Slavite uvijek! 

Autorica: Alicia Purdy; Izvor: Ibelieve.com

PROČITAJTE JOŠ: