Što učiniti kada ste u iskušenju?

Svatko od nas ima određene grijehe koji nas posebno muče. Svaki se kršćanin suočava s iskušenjima. Što učiniti kada ste u iskušenju?

Đavao je vrlo vješt u pronalaženju naših najslabijih mjesta, bilo da je to seksualni nemoral, bijes, ljubomora, pohlepa, lijenost, ponos, brige ili bilo što drugo. Đavao se u Mateju 4, 3 naziva “kušačem”. Poput ribara, dolazi nam sa “zabranjenim” mamcem. Svakako, taj mamac izgleda tako dobro, baš kao i Evi. Ali, ako zagrizete, otkrit ćete da mamac ima udicu.

Važno je razlikovati iskušenje od grijeha. Iskušenje može dovesti do grijeha. Međutim, Isus nikada nije zgriješio, iako je iskusio svaku kušnju (Hebrejima 4, 15).

Što učiniti kada ste u iskušenju?

Svako iskušenje ima skrivenu kuku u sebi. Đavao nije vaš prijatelj koji želi u vaš život unijeti sreću i ispunjenje. Dolazi samo da bi ukrao, ubio i uništio. Sve što ponudi na kraju će vam uništiti život. Poput ribe, i mi ćemo na trenutak uživati ​​u mamcu, ali brzo se nađemo zakačeni. A taj se tragični rezultat događa svaki put kada zagrizemo.

Kako možemo imati pobjedu nad onim stvarima koje nas iskušavaju?

1. Sjetite se da vas Bog voli i želi ono što je najbolje za vas

Bog nam daje zapovijedi i one nam uvijek idu u korist. Svaki NE Božji je način da kaže: “Ne čini to, jer će ti naštetiti.”

Ako ste roditelj, onda znate kada su djeca bila mala da ste im puno puta govorili “NE!”, npr. kada su htjeli staviti ruku na štednjak. Svaki roditelj voli svoje dijete i koristi zapovijedi da mu pomogne, a ne da ga povrijedi. Bog čini istu stvar sa svojom djecom.

Neposluh je korak u pogrešnom smjeru. Neće donijeti trajno zadovoljstvo, samo bol, tugu i žalost.

2. Sjetite se da je samo Božji put ispravan

“Zato hodim po odredbama tvojim, mrski su mi svi lažni putovi.” (Psalam 119, 128)

Đavao nam govori da će nas “zabranjeno voće” učiniti sretnima. Kakva laž! Samo će nam zagorčati život.

3. Molite se onako kako je Isus učio: “Ne uvedi nas u napast, nego nas izbavi od zla”

Isus nije očekivao da će učenici zaspati dok se molio u Getsemanskom vrtu. Zato im je rekao: “Bdijte i molite da ne padnete u napast! Duh je, istina, voljan, no tijelo je slabo” (Matej 26, 41). Osim Boga, nemamo nadu oduprijeti se iskušenju. Zbog toga nam iskrena molitva mora biti stalni pratilac.

4. Oslonite se na Boga koji će vam pomoći da pobjegnete od iskušenja

“Nije vas zahvatila druga kušnja osim ljudske. Ta vjeran je Bog: neće pustiti da budete kušani preko svojih sila, nego će s kušnjom dati i ishod da možete izdržati.” (1. Korinćanima 10, 13)

Borite se!

Bog se rijetko dotakne našeg života na takav način da odmah prestanemo voljeti neki davno ukorijenjeni grijeh. Ali dok se borimo protiv grijeha, On mijenja naš karakter. Počinjemo voljeti ono što On voli i mrzimo ono što On mrzi. Naše pouzdanje u snagu volje blijedi, a nada se usredotočuje na Isusa, koji je bio u iskušenju, a opet se uspio oduprijeti.

Nećete požaliti što ste se oduprijeli iskušenju. Zažalit ćete zbog popuštanja iskušenju. Zato, molite se Bogu, bježite s mjesta događaja, nazovite osobu od povjerenja i podijeliti svoj teret … Borite se!

PROČITAJTE JOŠ: