”U vjeri umriješe svi ovi…” (Hebrejima 11,13)

Pogledaj nadgrobne spomenike onih koji su usnuli prije dolaska našeg Gospodina. Nije važno na koji su način umrli, bilo to zbog starosti ili iznenadnom smrću, za njih možemo reći kako ”u vjeri umriješe svi oni.”

Živjeli su u vjeri i vjera im je bila radost, vođa, sila te oslonac. Umrli su s pjesmom i napjevom u kome su ustrajali kroz život. Nisu se oslanjali na tijelo ili na ono što su sami postigli; nisu skrenuli s pravog puta već su ostali na putu vjere sve do kraja. Vjera im je bila jednako dragocjena u smrti kao i u životu.

Umrijeti u vjeri — to nas vraća u prošlost. Vjerovali su obećanjima koja su im ranije dana, bili su sigurni da su im grijesi oprošteni milošću Božjom.

Umrijeti u vjeri — to nas vodi i u sadašnjost. Vjernici su sigurni da ih je Bog primio, raduju se Njegovoj ljubavi i odmaraju u Njegovoj vjernosti.

VIDI OVO: Posljednje riječi umirućih ljudi: Kako izgleda smrt vjernika?

Umrijeti u vjeri — znači gledati u budućnost. Usnuli su sigurni da će Mesija zaista doći, a kad se On pojavi ustat će i oni iz svojih grobova kako bi se s Njim susreli. Za njih su samrtni bolovi bile porođajne muke u bolji život.

Budi hrabra moja dušo kad čitaš ovaj stih. Tvoje utočište je u milosti kroz vjeru, a nada ti daje hrabrost. To je najsvjetliji i najbolji put kojim su išli svi velikani naše povijesti. Vjera je bila galaksija po kojoj su se te najsjajnije zvijezde kretale i u kojoj su sjale. Budi sretna dušo ako i ti ideš istim putem.

Pogledaj danas ponovo na Isusa, začetnika i dovršitelja tvoje vjere: zahvali mu što ti daje vjeru sličnu onoj što su je imale duše koje su sada u slavi.

Autor: Charles Spurgeon