4 zaboravljene navike za duhovni rast

Od vjernika se očekuje da bivaju duhovno zreliji, no mnogi tome ne teže. Donosimo koje su zaboravljene navike za duhovni rast.

Duhovni rast je proces postajanja sličnijim našem uzoru Isusu Kristu. Duhovno zreli vjernici će moći “razlikovati dobro od zla” (Hebrejima 5, 14). Duhovni rast počinje onog trenutka kada osoba povjeruje u Krista i nastavlja se dok osoba ne uđe u Kristovu prisutnost nakon ovog života.

Od vjernika se očekuje duhovni rast. Autor Poslanice Hebrejima zamjera svojim čitateljima što “jer su tvrdih ušiju” (Hebrejima 5, 11 ) i “što su još djeca” ( Hebrejima 5, 13). Zato apostol Petar kaže: “Rastite u milosti i spoznaji našega Gospodina i Spasitelja Isusa Krista” (2. Petrova 3, 18).

Mlakost – problem današnje Crkve

U 3. poglavlju Otkrivenja saznajemo što Biblija kaže o mlakim vjernicima. Ovdje Ivan (jedan od Isusovih učenika) razgovara s Bogom o onome što će doći u posljednjim danima.

Bog mu daje poruke koje treba dostaviti u sedam crkava; jedna od njih je Laodicejska crkva – opisana kao mlaka crkva.

“I anđelu Crkve u Laodiceji napiši: ‘Ovo govori Amen, Svjedok vjerni i istiniti, Početak Božjeg stvorenja: Znam tvoja djela: nisi ni studen ni vruć. O da si studen ili vruć! Ali jer si mlak, ni vruć ni studen, povratit ću te iz usta.'”  (Otkrivenje 3, 14-16)

PROČITAJTE: Tko je “mlaki kršćanin”?

Mlaka Crkva je Crkva koja vjeruje u zagađeno evanđelje – ono koje odvodi od vršenja Božje volje i od odnosa s Isusom. Bog je vjernike u Laodiceji htio upozoriti da bi ih samozadovoljstvo i kompromis mogli koštati više nego što mogu zamisliti. To je razlog zašto u sljedećim dijelovima 3. poglavlja Otkrivenja nudi ljudima ispravljanje, ali i nadu.

“Savjetujem ti: kupi od mene zlata u vatri žežena da se obogatiš i bijele haljine da se odjeneš da se ne vidi tvoja sramotna golotinja; i pomasti da oči pomažeš i vidiš. Ja korim i odgajam one koje ljubim. Revan budi i obrati se!” (Otkrivenje 3, 18-19)

Bog nije voljan prigrliti mlaku Crkvu, ali je voljan prigrliti Crkvu koja se kaje i ljubi Njega više od svega! Ove navike pomoći će vam da se “probudite” iz duhovne uspavanosti i vratite na put vjere.

4 zaboravljene navike za duhovni rast

1. Čitanje i slušanje Božje Riječi 

Božja Riječ mijenja naše živote. Oni koji znaju što Bog kaže su mudri pri donošenju ispravnih odluka. Odolijevaju iskušenjima, jer imaju Božju Riječ u svojim srcima i umovima. Sposobni su dati pravi savjet, reći pravu stvar u pravo vrijeme jer znaju što je ispravno.

Pavao čestita Timoteju u 2. Timoteju 3, 15 jer je poznavao Sveta pisma od ranog djetinjstva i to ga je znanje dovelo do spasenja. Ali to je znanje također dovelo Timoteja da bude jedan od Pavlovih suradnika u misijama i primjer iskrenog vjernika za sve buduće generacije.

2. Aktivan molitveni život

Pogledajte ljude u Novom zavjetu koje je Bog upotrijebio na moćan način – nisu li oni bili ljudi molitve? Isus je molio na svakom koraku svoje službe. Apostol Ivan bio je u molitvi kada je imao viziju da napiše knjigu Otkrivenja. Pavao se neprestano molio za vodstvo u svojoj službi. Lidija je bila na molitvenom sastanku kad se obratila (Djela apostolska 16, 13-15).

Molitva je ono što nas drži u zajedništvu s Bogom i osjetljivima na Duha. Bez navike molitve, jedino što možemo čuti su bučni zahtjevi svijeta i nagoni našeg tijela.

3. Kršćansko zajedništvo

Uključivanje u lokalnu crkvu i korištenje naših duhovnih darova neprocjenjivi su za razvoj zrelosti (Efežanima 4, 11-16). Mi nismo vukovi samotnjaci, nego oni koji trebaju i ljube druge.

PROČITAJTE: Koje su prepreke duhovnom rastu?

Pisac Hebrejima 10, 25 kaže da “ne propuštamo svojih sastanaka, kako je u nekih običaj, nego se hrabrimo, to više što više vidite da se bliži Dan.”

4. Odgovornost za duše

“… sa strahom i trepetom radite oko svoga spasenja!” (Filipljanima 2, 12)

Svatko od nas je odgovoran za svoju dušu (ne propovjednik, ne starješine) te će nam se suditi po onome što smo rekli i učinili (2. Korinćanima 5, 10). Iskreni vjernici ne troše svoje vrijeme ili duhovnu energiju na stvari koje bi ugrozile njihovo spasenje. Imaju naviku na prvo mjesto staviti ono što je dobro za dušu. Također, zainteresirani su i za spašavanje duša, te marljivo rade na evangelizaciji i svjedočenju Radosne vijesti izgubljenima.

“Uščuvajte se u ljubavi Božjoj, iščekujući milosrđe Gospodina našega Isusa Krista za vječni život. I jedne, svadljivce, karajte, druge spasavajte otimajući ih ognju, trećima se pak smilujte sa strahom, mrzeći i haljinu puti okaljanu.” (Judina 1, 21-23)

NAJNOVIJE!