Zašto su nevolje dio kršćanskog života?

Nevolje su nezaobilazan dio kršćanskog života. Postoji lažno učenje da, ako ste Božje dijete, nikada nećete iskusiti nešto loše u životu.

Iako nevolja ima negativnu konotaciju za većinu ljudi, ona u kršćanskom životu ima svoje mjesto. Postoji svuda oko nas u različitim oblicima i ozbiljnostima.

Slijediti Isusa svim srcem znači da ćete iskusiti nevolje. Isus je rekao svojim učenicima: “U svijetu ćete imati nevolju” (Ivan 16, 33). Nikada nije davao lažnu nadu da će njegovi sljedbenici imati lak život. I nikada ne vjerujte ljudima kada vam kažu da će jednom, kada imate Boga u svom životu, sve teći glatko: bit ćete bogati i uvijek zdravi. To je velika laž!

Nevolje kao dio kršćanskog života u Novom zavjetu

U Novom zavjetu su patnje, problemi i nevolje normalan dio kršćanskog života. Razmotrimo uvodne stihove 2. poslanice Korinćanima:

Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista, Otac milosrđa i Bog svake utjehe! On nas tješi u svakoj našoj nevolji da bismo i mi sve koji su u nevolji mogli tješiti onom utjehom kojom nas same tješi Bog. Jer kao što su obilate patnje Kristove u nama, tako je po Kristu obilata i utjeha naša. (2. Korinćanima 1, 3-5)

Ova nevolja je vrsta nevolje koju izazivaju ljudi oko vjernika koji im se protive. To je dio kršćanskog života – sudjelovanje u Kristovim patnjama. Pavlu to zvuči kao privilegija, jer otkriva našu intimnu vezu s Kristom. Ovi stihovi također daju lijepo obećanje: oni koji podnose nevolje blisko će se upoznati s Božjom utjehom. I sami će moći utješiti druge koji su u teškim situacijama.

Nevolja donosi dragocjene kvalitete
Foto: Pexels

Nevolja donosi dragocjene kvalitete

Nevolja je vrlo korisna i isplativa za pobožne – za izabrane, za Božju crkvu. Rasipni sin nije ni pomišljao da se vrati u očevu kuću sve dok ga nije ponizila nedaća. Hagara je bila ohola pod Abrahamovim krovom, no u pustinji je bila krotka i ponizna. Jona je mirno spavao na brodu, ali u velikom ribljem trbuhu gorljivo se molio. Kralj Manaše živio je kao razbojnik u Jeruzalemu i počinio je najveće zločine, ali kad je bio vezan u lancima u zatvoru u Babilonu, njegovo se srce okrenulo da traži Gospodina.

Biblija daje mnoge analogije kako bi ilustrirala vrijednost izgradnje karaktera kroz nevolje. Tjelesna bol i bolest pomogli su mnogima da traže Boga, a oni koji su bili dobrog zdravlja uopće nisu mislili na Njega. I, naravno, shvaćamo da Bog mora pozvati ljude. Obradivo zemljište koje nije obrađeno ne proizvodi ništa osim korova. Korov će podivljati. S vremenom, ako se ne ukloni, samo će nastaviti divljati. Tako bi i naša srca bila preplavljena neposlušnim duhovnim korovom, da pravi Vinogradar nije dosljedno provjeravao naš rast kušnjama i testovima, ili (drugom riječju) nevoljama.

Nevolja je ključna u iznošenju dragocjenih osobina u kršćanskom životu:

Mi se dičimo i u nevoljama jer znamo: nevolja rađa postojanošću, postojanost prokušanošću, prokušanost nadom. Nada pak ne postiđuje. Ta ljubav je Božja razlivena u srcima našim po Duhu Svetom koji nam je dan! (Rimljanima 5, 3-5)

Isus kaže da svaku granu koja donosi plodove On čisti kako bi mogla donijeti više ploda. Dakle, iza nevolje postoji svrha. U sličnoj analogiji, nijedno zlato ili srebro ne može se fino kovati, a da se prethodno ne očisti vatrom. Dakle, MI ne možemo niti postati posude časti u Božjoj kući dok se ne otopimo u peći nevolje.

Nevolja stvara karakter koji se može nadati – nadu koja neće dovesti do razočaranja. Ključ za to nalazi se u Rimljanima 5, 5: to je kroz Božju ljubav koja je razlivena u našim srcima da možemo podnijeti nevolju i postati bolji ljudi.

Slavna perspektiva

Iako je nevolja za Krista privilegija, nitko ne uživa u njoj. No, Biblija stavlja nevolju za našeg Gospodina u veličanstvenu perspektivu: “Ta ova malenkost naše časovite nevolje donosi nam obilato, sve obilatije, breme vječne slave” (2. Korinćanima 4, 17). Ako želite znati što je Pavao shvatio kao ‘laku nevolju’, potražite impresivan popis u 2. Korinćanima 11, 24-28. Pavao je rekao da nevolja postaje beznačajna u usporedbi s velikom i vječnom slavom do koje ona vodi. Ali to se odnosi samo na prave članove crkve Božje. Nevolje imaju produktivan učinak, pod uvjetom da gledamo vječne stvari.

PROČITAJTE JOŠ: