Prorok Daniel: 10 stvari koje trebate znati o njegovom životu

Prorok Daniel je veliki Božji sluga, a o njegovom životu možemo čitati u biblijskoj knjizi koja se zove po njemu. Tko je on doista bio?

Priča o Danielu u lavljoj jami je bila jedna od prvih priča koje sam naučila kao dijete, zajedno s onom o Joni i kitu i Noi i arci. Priča o Danielovom hrabrom odbijanju da prestane s molitvama Bogu Izraelovom se utisnula u moj um.

Tek kasnije, kada sam pročitala cijelu knjigu Daniela po prvi put, susrela sam mnoge druge fascinantne stvari o ovom starozavjetnom heroju. Evo nekoliko koje su mi bile prilično zanimljive:

1. Prorok Daniel je bio izbjeglica.

Iako se Daniel u židovskim i kršćanskim knjigama spominje kao jedan od najboljih Izraelaca, on nije živio u Izraelu dugo. Prognan kao zarobljenik kada je Nabukodonozor osvojio Jeruzalem 605. godine prije Krista, Daniel je većinu života proveo u Babilonu.

2. Daniel je imao malu krizu identiteta.

Njegovo hebrejsko ime, Daniel, znači “Bog je sudac“. Ubrzo nakon svog dolaska u Babilon, međutim, vjerojatno u pokušaju Babilonaca da isperu mozak mladom izgnaniku, njegovo ime je promijenjeno u Baltazar, što znači, “Baalov princ”. Baal je bio glavni bog među babilonskim božanstvima.

3. Daniel je bio pravi vegeterijanac. (Daniel 1,12).

Da, mnogo prije nego što je na tržište došao tofu, Daniel i njegovi prijatelji su se odrekli mesa, slatkiša i vina. Doveden s ostalim izbjeglicama plemićkog porijekla, Daniel je bio izabran za trogodišnji tečaj koji će ga pripremiti za ulazak u kraljevu službu.

Dio njegove pripreme je uključivao i prehranu sličnu kraljevoj. Daniel je odbio, vjerojatno jer su meso i vino bili prethodno ponuđeni kao žrtve idolima, ili su bile u suprotnosti s izraelskim propisima o prehrani.

4. Daniel je bio obučeni pregovarač.

Kada mu je bilo naređeno da jede hranu koju nije želio, ponizno se obratio zaduženom služiteljima.

Kada je sluga odbio, Daniel je dao jedan prijedlog: “Molim te, pokušaj sa svojim slugama deset dana: neka nam se daje povrće za jelo i voda za pilo. Vidjet ćeš onda kakvi ćemo biti mi a kakvi dječaci koji jedu od kraljevih jela, pa učini sa svojim slugama po onome što budeš vidio. On pristade i stavi ih na kušnju deset dana. A nakon deset dana oni bijahu ljepši i ugojeniji nego svi dječaci koji jeđahu od kraljevih jela. Od tada čuvar dokinu njihova jela i obrok vina što su imali piti te im davaše povrća.” (Daniel 1,12-16).

prorok Daniel

5. Prorok Daniel je bio najbolji od najboljih.

Zaboravite na top liste najboljih; Daniel i njegovi prijatelji, Šadrak, Mešak i Abed-Nego su daleko prestigli kolege studente u testu danom od strane kralja Nabukodonozora. “I u svemu mudrom i umnom o čemu ih ispitivaše kralj nađe da su deset puta vrsnije od svih čarobnjaka i gatalaca što ih bijaše u svem njegovu kraljevstvu.” (Daniel 1,20).

6. Daniel je bio pošten političar.

Nakon što je položio s visokom ocjenom, Danielu i njegovoj trojici prijatelja su dodijeljene od strane Nebukadnezara vladajuće pozicije (Daniel 1,19). Danielova politička karijera je trajala više od 70 godina, tijekom vladavine nekoliko babilonskih i perzijskih kraljeva.

7. Prorok Daniel je bio oneirolog.

Oneirologija, znanost o snovima, je postala popularna u 17. stoljeću, ali Daniel je proučavao i tumačio snove 500 godina prije Krista. Zajedno sa znanjem i vještinom u književnosti i mudrosti, Bog je dao Danielu sposobnost da otkriva tajne u snovima (Daniel 1,17).

8. Daniel je bio sklon nesvjesticama, kratkom dahu i slabosti.

Očito viđenja i otkrivenja mogu biti zahtjevna. Nakon što je primio viđenje o budućim svjetskim vladavinama, Daniel je onemoćao (Daniel 8,17). Posjet i viđenje od strane anđela Gabriela je imalo sličan učinak na njega: “On još govorio, a ja se onesvijestih, padoh na zemlju.”

9. Daniela je posjetio dva puta Božji arkanđeo.

Najpoznatiji kao anđeo koji se prikazao Mariji u Novom zavjetu objaviti dolazak Mesije, prvi put o Gabrielu čitamo u Danielu 8,16. Njegov prvi zabilježeni biblijski zadatak je bilo pomaganje Danielu da rastumači zagonetno viđenje.

10. Daniel je bio osamdesetogodišnjak kada je bio bačen u lavlju jamu.

Kronologija Danielovog života ukazuje da je bio vjerni sluga vladarima više od 70 godina. Tijekom smjene režima, njegovo primjerno ponašanje je uhvatilo oko budućeg kralja Darija, koji mu je dao mjesto kao jednom od trojice nacionalnih guvernera.

Njegove ljubomorne kolege su odlučile uništiti starijeg državnog dužnosnika, ali mu nisu mogli naći nijednu manu za koju bi ga okrivili (Daniel 6,4). Odlučivši da mu oduzmu život, smislili su plan za religijsko progonstvo, uvjeravajući nemarnog kralja da potpiše i označi Daniela za pogubljenje dok se molio u svojoj sobi.

Umjesto da je Danielu priredio zasluženu proslavu za umirovljenje, kralj Darije je bacio Daniela kao večeru lavovima.

Autorica: Lori Hatcher; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!