Tko nije sa mnom, protiv mene je!

Evanđelje dana za četvrtak, 7. ožujka 2024. godineTko nije sa mnom, protiv mene je! (Luka 11, 14-23)

Čitanje svetog Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Istjerivaše Isus đavla koji bijaše nijem. Kad iziđe đavao, progovori njemak. I mnoštvo se divilo. A neki od njih rekoše: »Po Beelzebulu, poglavici đavolskom, izgoni đavle!« A drugi su iskušavajući ga, tražili od njega kakav znak s neba. Ali on znajući njihove misli, reče: »Svako kraljevstvo u sebi razdijeljeno, opustjet će i kuća će na kuću pasti. Ako je dakle Sotona u sebi razdijeljen, kako će opstati kraljevstvo njegovo? Jer vi kažete da ja po Beelzebulu izgonim đavle. Ako dakle ja po Beelzebulu izgonim đavle, po kome ih vaši sinovi izgone? Zato će vam oni biti suci. Ali ako ja prstom Božjim izgonim đavle, zbilja je došlo k vama kraljevstvo Božje.«
»Dokle god jaki i naoružani čuva svoj stan, u miru je sa njegov posjed. Ali ako dođe jači od njega, svlada ga i otme mu sve njegovo oružje u koje se uzdao, a plijen razdijeli.«
»Tko nije sa mnom, protiv mene je. I tko sa mnom ne sabire rasipa.« (Luka 11, 14-23)

Evanđelje dana – komentar

»Tko nije sa mnom, protiv mene je. I tko sa mnom ne sabire rasipa.« (Luka 11, 23)

Gospodin Isus ove je riječi izgovorio u odnosu na farizeje. Oni su upravo bili počinili neoprostiv grijeh, pripisujući Isusova čudesa Beelzebulu, gospodaru zlih duhova, dok su ona zapravo bila učinjena u sili Duha Svetoga.

Postalo je očito da ga oni neće prihvatiti kao Izraelova Mesiju i Spasitelja svijeta. Budući da nisu jasno pristali uz Krista, neminovno je bilo da budu protiv njega.

Kad se radi o Kristovoj osobi i djelu, ne može biti neutralnosti. Nema načina da se prekorači tu ogradu. Čovjek je ili za Krista ili protiv njega. Svaki koji kaže da se ne može odlučiti, već je odlučio.

PROČITAJTE: Sad je vrijeme da se pokajemo i spasimo od pakla

Kad je u pitanju istina o Kristu, ne može biti kompromisa. U biblijskom kršćanstvu ima nekih područja gdje može biti prihvatljive razlike u mišljenjima, ali ovo nije jedna od njih. Kao što nas je A. W. Tozer podsjetio: “O nekim stvarima se ne može pregovarati.”

Moramo nepokolebljivo držati do apsolutnog božanstva Gospodina Isusa, njegovog djevičanskog rođenja, njegove istinske čovječnosti, njegove bezgrešne prirode, njegove zamjenske smrti za grešnike, njegovog uskrsnuća u tijelu, njegovog uzašašća s desne strane Bogu i njegovog ponovnog dolaska. Kad se ljudi počnu izvlačiti na ovim glavnim doktrinama, ostaju pri nekom poluspasitelju koji uopće nije Spasitelj.

Pjesnik je vrlo jasno napisao: Što misliš o Kristu? pitanje je sad, a vidi stanje tvoje i tvoj plan; sve drugo ostaje ti bijeda i jad, ako odgovor ti nije jasan k’o dan: Baš kako ti na Krista gledaš, je’l On tvoja ljubav ili nije, takav pogled i od Boga primaš, milost ili gnjev on na tebe lije. (Autor: William MacDonald)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Gospodine, hvala što si se na križu žrtvovao za mene i dopustio da Te mogu slijediti. Priznajem da sam nesavršen i da živim od Tvoje milosti. Želim Ti služiti i biti plodonosan za Tvoje kraljevstvo. Pomozi mi u tome i ispunjavaj me Duhom Tvojim. Amen!

NAJNOVIJE!