Zašto ovaj naraštaj traži znak?

Evanđelje dana za ponedjeljak, 12. veljače 2024. godine: Zašto ovaj naraštaj traži znak? (Marko 8, 11-13)

Čitanje svetog Evanđelja po Marku

U ono vrijeme: Istupiše farizeji i počeše raspravljati s Isusom. Iskušavajući ga, zatraže od njega znak s neba. On uzdahnu iz sve duše i reče: »Zašto ovaj naraštaj traži znak? Zaista, kažem vam, ovome se naraštaju neće dati znak.« Tada ih ostavi, ponovno uđe u lađu pa otiđe prijeko. (Marko 8, 11-13)

Evanđelje dana – komentar

Farizeji su raspravljali s Isusom i zatražili su znak s neba. Njihova sljepoća i drskost bile su goleme. Pred njima je stajao najveći od svih Znakova – sam Gospodin Isus. On je uistinu bio znak koji je došao s Neba, no oni ga uopće nisu cijenili. Čuli su njegove riječi kojima nema premca, vidjeli njegova predivna čudesa, stupili u dodir s apsolutno bezgrešnim čovjekom – Bogom koji se očitovao u tijelu – a ipak su u svojoj sljepoći tražili znak s neba.

Ne čudi što je Spasitelj duboko uzdahnuo. Ako je u povijesti svijeta bilo povlaštena naraštaja, bio je to židovski naraštaj kojega su ovi farizeji bili dio. Ipak, slijepi na najočigledniji dokaz da se Mesija pojavio, tražili su čudo na nebu umjesto na Zemlji. Isus je govorio: “Neće više biti znakova. Iskoristili ste svoju prigodu.” I ponovno uđe u lađu te zaploviše na istok. (William MacDonald; prema “Komentaru Novoga zavjeta”)

Kratka molitva uz današnje Evanđelje

Bože, hvala što si poslao svoga Sina na ovaj grešan svijet da bude žrtva pomirnica za naše grijehe. Vjerujemo u Njega kao svoga Spasitelja i Gospodina. On je Put, Istina i Život i želimo Ga slijediti. On je najveći Znak da nas ljubiš, opraštaš i želiš u svome Kraljevstvu. Hvala Ti, amen!

NAJNOVIJE!