Hrana protiv raka: 13 namirnica koje mogu smanjiti rizik od raka

Hrana je ključna za naše zdravlje i u borbi protiv raka, a neke namirnice utječu na razne aspekte našeg zdravlja, kao što su bolesti srca, dijabetes i rak. 

Nastanak i razvitak raka je, napose, pod velikim utjecajem namirnica koje konzumiramo. 

Mnoge namirnice imaju spojeve koji smanjuju napredak i razvitak raka u tijelu, što je potvrđeno raznim istraživanjima. Također, povećana konzumacija određenih namirnica povezana je s povećanim širenjem i rastom raka. 

Koja je hrana dobra protiv raka? Portal Healthline donosi nekoliko namirnica koje svakako trebate uključiti u prehranu ako želite spriječiti nastanak i razvoj raka. 

Mrkva

Mrkva kao lijek
Foto: Unsplash

Mrkva je, znanstveno je dokazano, povezana sa smanjenim rizikom od razvitka određenih vrsta raka. 

Istraživanje je pokazalo da konzumiranje mrkve može smanjiti nastanak raka želuca do čak 25%. 

U jednom većem istraživanju sudjelovale su osobe sa i bez raka pluća. Pokazano je da pušači, koji nisu jeli mrkvu, imaju tri puta veći rizik od razvitka raka pluća u usporedbi s osobama koje su više od jednom tjedno jeli mrkve. 

Nastojte dodati mrkvu u svoju prehranu kao međuobrok ili kao dio glavnog jela.  

Brokule

Brokula kao lijek
Foto: Pexels

Brokule sadrže sulforafan koji ima anti-kancerogena svojstva. 

Jedno je manje istraživanje pokazalo da sulforafan smanjuje rast stanica raka dojke za čak 75%. 

Slično, testiranja na štakorima su pokazala da je sulforafan pomogao ukloniti stanice raka prostate za više od 50%. Također je povezan sa smanjenjem rizika od razvitka raka debelog crijeva

Zbog tog svojstva brokule, bilo bi odlično da ju možete uključiti u vašu dnevnu prehranu. 

No, oprezno, sva istraživanja provedena su na životinjama tako da se ne zna učinak na ljude. 

Bobičasto voće

Bobičasto voće
Foto: Pixabay

Bobičasto voće je korisna hrana protiv raka. Puno je antocijanina koji djeluju kao antioksidanti te su povezani sa smanjenim rizikom od pojave raka. 

U jednom istraživanju sudjelovalo je 25 osoba s kolorektalnim rakom te im je davan ekstrakt bobičastog voće sedam dana, a rast raka se smanjio za čak 7%. 

Isto se dogodilo i s pacijentima koji su patili od raka usta.  

Jedno istraživanje na miševima pokazalo je da je ekstrakt bobičastog voća smanjio pojavu tumora jednjaka za čak 54% te je smanjio broj tumora za do 62%. 

S ovim na umu, preporuča se konzumiranje dvije vrste bobičastog voća na dan. 

Grah

Grah zdravlje ljekovita svojstva
Foto: Unsplash

Grah i slične namirnice bogate su vlaknima, a neka istraživanja naznačuju da to svojstvo pomaže pri zaštiti od kolorektalnog raka. 

Jedno istraživanje na 1905 osoba s povijesti kolorektalnog tumora otkrilo je da se ponovno javljanje raka smanjilo kod osoba koje su jele više kuhanog graha. 

Istraživanje na miševima pokazalo je smanjen rizik od razvitka raka debelog crijeva za čak 75% nakon konzumiranja crnog graha. 

Prema ovim podacima, bilo bi jako korisno jesti grah nekoliko puta tjedno u borbi protiv raka. No, većina istraživanja provedena je na životinjama tako da se isto ne mora odnositi i na ljude. 

Cimet

Ljekovita svojstva cimeta 1
Foto: Pixabay

Cimet je jako poznat zbog svojih pozitivnih učinaka na zdravlje kao što je smanjenje šećera u krvi i smanjenje upala. 

Neka su istraživanja na životinjama naznačila da cimet može pomoći spriječiti širenje stanica raka, a u nekim je slučajevima došlo i do odumiranja stanica raka. 

Prema istraživanju, eterično ulje cimeta je usporilo rast raka vrata te je smanjilo veličinu tumora. 

Iz ovih bi razloga bilo odlično ubaciti jednu čajnu žličicu cimeta u dnevnu prehranu, ne samo zbog smanjenja razvoja i rasta raka, nego i zbog drugih korisnih učinaka koje cimet ima na zdravlje. 

Orašasti plodovi

orašasti plodovi
Foto: Pixabay

Orašasti plodovi još su jedna namirnica koja može smanjiti rizik od nekih vrsta raka. 

Istraživanje na 19 400 osoba je otkrilo da osobe koje jedu više orašastih plodova imaju smanjen rizik od smrti uzrokovane rakom. 

Jedno 30-godišnje istraživanje, koje je uključivalo oko 30 000 sudionika, pokazalo je da jedenje orašastih plodova može dovesti do smanjenog rizika od kolorektalnog raka, raka gušterače i raka endometrija. 

Različiti orašasti plodovi različito utječu na pojavu i razvoj raka. Brazilski oraščići tako imaju mnogo selenij koji pomaže pri zaštiti od raka pluća

Orasi su dokazano sposobni smanjiti rast stanica raka dojke za do 80%, a broj tumora za 60%. 

Orašasti su plodovi ujedno vrlo ukusni te ih je lako uključiti u prehranu. 

Kurkuma

kurkuma u toploj vodi
Foto: Pixabay

Kurkuma je iznimno zdrav začin te djeluje protuupalno, snažan je antioksidant te može zaštiti od određenih oblika raka. 

Jedno istraživanje na pacijentima koji su patili od lezija na crijevima koje su mogle postati kancerogene je zaključilo da se nakon 30 dana konzumiranja po 4 grama kurkume smanjio broj lezija za 40%. 

Drugo je istraživanje pokazalo da kurkuma smanjuje širenje raka debelog crijeva tako što utječe na određene enzime. 

Kurkuma je također dokazano učinkovita u smanjenju rasta raka pluća, dojke i prostate. 

Kako biste dobili najbolje rezultate nastojte svakodnevno konzumirati 1-3 grama kurkume. Sva sreća pa ju se može dodati u razna jela. 

Maslinovo ulje

maslinovo ulje
Foto: Flickr

Maslinovo ulje je okosnica mediteranske kuhinje, s dobrim razlogom. Nekoliko istraživanja pokazalo je da maslinovo ulje može pomoći zaštiti od raznih vrsta raka. 

Jedan pregled 19 različitih istraživanja iznjedrio je zanimljive zaključke. Naime, osobe koje su konzumirale maslinovo ulje na dnevnoj bazi imale su smanjen rizik od razvitka raka dojke i rakova probavnog sustava. 

Ujedno, pregledom stanja u 28 zemalja zaključeno je da područja u kojima je konzumacija maslinovog ulja povećana imaju smanjen broj oboljelih od kolorektalnog raka. 

Najbolji način da uključite maslinovo ulje u prehranu jest da sva ostala ulja zamijenite maslinovim i da ga koristite u salatama te za pripremu ostalih jela. 

Citrusi

Kora limuna ljekovita svojstva
Foto: Pexels

Citrusi su jako popularna vrsta voća. Dolaze u raznim bojama i okusima te u njima možete uživati cijelu godinu, bilo da je riječ o grejpu, limunu, narančama, mandarinama ili kojem drugom citrusnom voću. 

Nekoliko je istraživanja čak potvrdilo da citrusi utječu na rizik od razvitka raka. 

Istraživanje je pokazalo da su sudionici, koji su jeli više citrusnog voća, imali manji rizik od razvitka raka probavnog i gornjeg dišnog sustava. 

Još je nekoliko pregleda istraživanja pokazalo da je konzumacija citrusa povezana sa smanjenjem rizika od razvitka raka gušterače kao i raka želuca za čak 28%. 

Tako da bi bilo najbolje da svaki tjedan pojedete nekoliko porcija raznih citrusa. 

Rajčice

Rajčice su dobre za zdravlje 1
Foto: Pixabay

Rajčice su bogate likopenom koji im daje tu žarku crvenu boju. Likopen ujedno djeluje protiv razvitka raka, napose raka prostate. 

Pregled 17 istraživanja pokazao je da svježe rajčice mogu znatno smanjiti rizik od raka prostate, ali da slično čini i sok od rajčice. 

Svaki dan biste trebali nastojati pojesti oko dvije rajčice u bilo kojem obliku. Na svu sreću, rajčice odlično idu uz razna jela i druge namirnice. 

Lan

lanene sjemenke čišćenje crijeva
Foto: Pixabay

Lan može biti odličan dodatak prehrani, a osim što je jako dobar za zdravlje srca, on utječe i na razvoj raka. 

U istraživanju nad 32 žene s rakom dojke pokazano je da je konzumacija muffina s lanom utjecala na odumiranje stanica raka. 

Lan je bogat vlaknima koja su dokazano odlična za zaštitu od kolorektalnog raka. 

Svaki dan nastojte dodati najmanje 10 grama lana u vašu prehranu. Možete ga jesti s jogurtom, u kruhu ili raznim slasticama. 

Masna riba

Riba poboljšava zdravlje
Foto: Unsplash

Masna riba je odlična hrana za zdravlje te pomaže protiv raka, a u nju spadaju inčuni, losos te druge vrste ribe. Ona je bogata omega-3 masnim kiselinama i vitaminom D koji su ključni za zdravlje, ali i za zaštitu od raka. 

Istraživanje nad 478 040 odraslih osoba je pokazalo da je konzumiranjem masne ribe smanjen rizik od kolorektalnog raka. 

Omega-3 masne kiseline mogu utjecati na sprječavanje razvoja bolesti. 

Najbolje je ribu jesti dva puta na tjedan kako bi iskoristili sve što ona nudi za zdravlje. 

Češnjak

Češnjak kao hrana protiv raka
Foto: Unsplash

Možda ne miriši predivno nakon što ga pojedete, ali je češnjak odličan za zdravlje. On sadrži alicin koji potencijalno može ubiti stanice raka. 

Istraživanje nad pola milijuna sudionika pokazalo je da su osobe, koje su se hranile povrćem bogatim alicinom, imale smanjen rizik od raka želuca nego osobe koje su rijetko konzumirale takvo povrće. 

Također je provedeno istraživanje nad 471 muškarcem te je pokazano da je konzumiranjem češnjaka smanjen njihov rizik od razvitka raka prostate. 

Dnevno bi trebalo jesti 2-5 grama češnjaka dnevno kako bi izvukli sve što on nudi za zdravlje. 

Zaključno

Postalo je potpuno jasno da naša prehrana jako utječe na naše zdravlje. 

Mnogim je istraživanjima potvrđeno da neke namirnice utječu na smanjenje rizika od raznih vrsta raka, no za sada je premalo istraživanja koja uključuju ljude. 

Hrana nam može pomoći u borbi protiv raka. Osim toga, zdrava prehrana je ključna ako želimo biti zdravi u svakom pogledu.

PROČITAJTE JOŠ: