kupus ljekovita svojstva
Foto: Pixabay

Kupusova nevjerojatna ljekovita svojstva čine čuda našem tijelu!

Kupus je izuzetno bogat antioksidansima, vitaminima i mineralima. Bez obzira na to konzumirate li ga svježeg, kuhanog ili kiselog, kupus ima brojna ljekovita svojstva, a osim toga je odličan saveznik ljepote.

S obzirom na to da obiluje antioksidansima, vitaminima i mineralima, nakon konzumacije kupusa osjećat ćete sitost. Dobra stvar je to što kupus ima mnogo hranjivih vrijednosti, a malo kalorija.

Osim toga, kupus sadrži kiseline koje usporavaju pretvaranje ugljikohidrata u masti pa se često koristi u borbi sa suvišnim kilogramima.

Kilograme možete izgubiti i konzumiranjem kiselog kupusa koji sadrži probiotike i ima važnu ulogu u reguliranju probavnog sustava i metabolizma.

Osim toga, kupus je pun vitamina C i sumpora koji pomažu pri izbacivanju viška tekućine i toksina iz organizma.

Nutricionisti preporučuju konzumiranje soka od kupusa koji pomaže u detoksikaciji jetre. Također, ističu da čaša svježe ocijeđenog kupusa dnevno poboljšava opće zdravlje i vitalnost.

Kupus regulira krvni tlak, pomaže pri regulaciju šećera u krvi i pospješuje proizvodnju inzulina. Sirovi kupus pomaže i kod malokrvnosti, nesanice, depresije i anksioznosti.

Važno je znati da je kupus bogat silicijem i sumporom, koji su poznati kao “minerali ljepote” koji uklanjaju štetne radikale. Osim toga, sadrži vitamine C i K te antioksidante koji poboljšavaju ten, čiste i otvaraju pore. piše Klix.