9 najboljih namirnica za detoksikaciju i uklanjanje kiselosti iz organizma

Naš organizam se trudi održati u savršeno alkalnom stanju kako bismo mi od toga imali najviše koristi.

Ipak, postoji širok spektar pretjerano kiselih namirnica i napitaka koje narušavaju pH ravnotežu u našem tijelu. Nažalost, to su stvari koje mi svakodnevno konzumiramo.

Stoga, nije veliko iznenađenje da je danas većina nas, općenito uzevši, više kisela nego bazna.

Štoviše, s tim se nije šaliti, jer pretjerana kiselost organizma može izazvati ozbiljne probleme koji se teško iskorjenjuju.

Kao dio jednog sveobuhvatnijeg problema dolazi do određenih poteškoća, poput nagomilavanja toksina u organizmu, što naše organe može dovesti u bezizlaznu situaciju.

VIDI OVO: 10 namirnica koje kardiolozi izbjegavaju, a evo i zbog čega

Ipak, da nije sve baš tako crno potvrđuju rezultati nekih istraživanja koji pokazuju da, kao što postoje namirnice koje povećavaju kiselost našeg organizma, postoje i one koje vrše upravo suprotan utjecaj. A to je upravo onaj utjecaj kakvom trebamo težiti – alkalizacija našeg tijela.

Takve namirnice popravljaju štetu nastalu korištenjem “kiselih” namirnica, tako što umanjuju iritaciju uklanjanjem toksina, čišćenjem vašeg organizma i osiguranjem da on funkcionira na ispravan način.

Upravo je u tome životna važnost prihvaćanja zdravih navika u prehrani, koje se zasnivaju na većoj upotrebi alkalnih namirnica.

Kako bismo vam pojednostavili stvari, ovdje smo vam pripremili popis od 9 najboljih alkalnih namirnica koje postoje.

Bademi

Bademi se smatraju superhranom u pogledu različitih medicinskih prednosti koje pružaju. Osim toga što su bazna hrana, oni sadrže i niz dodatnih korisnih sastojaka, poput biljnih nezasićenih masti.

Oni vam mogu pokrenuti moždane vijuge, učiniti vašu kosu i kožu sjajnijom, omogućiti vam da snizite razinu lošeg kolesterola u krvi i pomoći vam u slučaju da se želite riješiti viška kilograma.

Krastavci

Krastavci su čudesni kada je u pitanju čišćenje i efikasno oslobađanje nakupljenih otrova iz vašeg tijela. Većinu vremena, krastavci izgleda da predstavljaju odličan tretman za oslobađanje od uree, donoseći time dobrobit vašem organizmu. Budući da pomažu izlučivanju mokraće, krastavci se smatraju pravim diuretikom. Sok od krastavca je čudesno uspješan u nadvladavanju stanja nastalih pretjeranim nagomilavanjem uree u organizmu.

VIDI OVO: Namirnice koje je Isus konzumirao, a dobre su za zdravlje

Rajčica šljivar

Rajčica šljivar sprečava pojavu bolesti urinarnog trakta, poput tumora mokraćnog mjehura. To se osobito odnosi na zasade na zemljištu koje pogoduje gajenju sočnijih plodova rajčica ove sorte, koji mogu potaknuti izlučivanje mokraće, tako da se ova vrsta rajčice smatra i diuretikom do izvjesne mjere. To doprinosi oslobađanju organizma od otrovnih sastojaka.

Grejp

Vi možete uživati u svim prednostima grejpa, bilo da jedete sam plod ili pijete njegov sok. Grejp oslobađa višak masti i otrova iz tijela istovremeno ubrzavajući probavne procese.

Uprkos činjenici da ima kiselo-gorak ukus, grejp je suštinski bazni prirodni proizvod s niskim udjelom šećera, a to pomaže uravnotežavanju pH vrijednosti organizma. Uz to je i vrlo bogat vitaminom C, što će pomoći otpornosti vašeg organizma.

Meksička limeta 

Ovaj citrus je izuzetno bogat vitaminom C, koji je koristan za izbacivanje toksina, kiselina i mikroba putem urinarnog trakta.

Mokraćna kiselina može biti uzrok ogromnih muka. U svakom slučaju, meksičke limete imaju snažne ublažujuće i pročišćujuće sastojke, koji mogu pomoći izlučivanju mokraćne kiseline iz vašeg tijela kako bi se ublažili njeni negativni učinci.

Limun

Limun je još jedan prirodni proizvod koji je bogat vitaminom C, a koji može isprati cjelokupan organizam, uključujući i probavni sustav. Slično grejpu, limun spada u bazne namirnice unatoč činjenici da ima vrlo kiseo ukus.

Limun se još u antičko doba koristio za liječenje mnogih problema i zaraza uključujući i gripu. Limun ima i druge prednosti, poput smanjenja tjelesne težine i niskog sadržaja šećera.

VIDI OVO: 15 namirnica koje djeca ne bi smjela konzumirati

Bosiljak

Bosiljku je dodijeljena titula “kralja biljnog svijeta” zato što je pun sastojaka koji su neophodni svim živim bićima. To je biljka porijeklom iz Italije, bogata vitaminom K, omega-3 nezasićenim mastima, željezom, kalcijem, vitaminom C i mnogim drugim sastojcima. Svi ovi sastojci su fenomenalni u detoksifikaciji tijela, tako što smanjuju kiselost organizma a, između ostalog, utječu i na otklanjanje uzroka za nastanak kamena u bubregu.

Dinje

Dinje imaju visok sadržaj vode, beta-karotena, fitokemikalija i vitamina B, što tijelu pomaže da se bori i u potpunosti izbaci otrove i višak kiselina. Štoviše, one stvaraju pogodne uvjete za izgradnju tromobocita kao i za zaštitu od opasnih supstanci i održavanje organizma u baznom stanju.

Kupus

Ovaj neugledni zeleniš može se pohvaliti bogatim sadržajem vlakana i magnezija. Ti sastojci doprinose našem imunitetu, blagotvorno djeluju na organe za probavu, a pomažu i uspostavljanju ravnoteže kiselih i baznih sastojaka u organizmu.

VIDI OVO: 5 namirnica koje trebate uključiti u svakodnevnu prehranu

Kako se radi o izuzetno niskokaloričnoj namirnici, kupus je savršen za prehranu onih koji su na dijeti ili nekom drugom posebnom režimu prehrane.

Izvor: Viseodzivota.com/Articleshealthy.us

NAJNOVIJE!