Što je Isus mislio kada je rekao: “Prodaj sve što imaš i podaj siromasima!”?

Kada je Isus rekao bogatom mladiću: “Prodaj sve što imaš i podaj siromasima!”, je li time postavio uvjet za postati Njegovim učenikom? Što je bio bogatašev problem?

Prepoznavši svoju potrebu za Spasiteljem, bilo je mnogo onih koji su bili spremni ostaviti sve da slijede Isusa. Poreznici, prostitutke, siromašni i bolesni nisu bili jedini gladni istine ili u potrazi za ozdravljenjem. Čak su i bogati, moćni i utjecajni vođe Izraela došli vidjeti je li Isus ono što je rekao. Ako je tako, bi li i On bio voljan učiniti čudo u njihovom životu? Ovi su sastanci dokazali da je Isus uistinu došao za sve i da su svi, bez obzira koliko bogati, moćni ili utjecajni, izgubljeni bez Njega.

Isus i bogataš

U jednom takvom susretu, bogati mladić pristupio je Isusu s dubokim pitanjem: “Učitelju dobri, što mi je činiti da baštinim život vječni?” (Marko 10, 17). To su pitanje mnogi postavljali kroz povijest. No premda je bogati mladić težio kreposnom životu i Isusu je došao u poniznosti i s poštovanjem, Isusov ga je odgovor duboko razočarao.

Mogli bismo reći da je toga dana naučio doslovnu i duhovnu cijenu učeništva. Ali zašto je Isus rekao bogatašu da proda svu svoju imovinu? Jesu li dobrovoljno siromaštvo i minimalistički način života preduvjeti za slijeđenje Isusa? Kako ova priča utječe na sadašnje i buduće Isusove sljedbenike kada je riječ o njihovom stavu prema bogatstvu, spasenju i vječnosti?

“Prodaj sve što imaš i podaj siromasima!”

Kada je bogati mladić došao k Isusu, došao je sa srcem tragača i željom za poštenim, ispravnim životom. Čak se hvalio da je čitav život držao Deset zapovijedi, ali premda je Isus prepoznao i priznao njegovu iskrenost, nikakva mu dobra djela nikada nisu mogla osigurati vječni život niti ga spasiti od grijeha. Apostol Pavao kasnije je napisao da “čovjek se ne opravdava po djelima Zakona, nego vjerom u Isusa Krista. Zato i mi u Krista Isusa povjerovasmo da se opravdamo po vjeri u Krista, a ne po djelima Zakona jer se po djelima Zakona nitko neće opravdati” (Galaćanima 2, 17).

Bogati mladić htio je izravan odgovor na jedno od najvećih životnih pitanja: “Što mi je činiti da baštinim vječni život?” Koje korake mora poduzeti da zaradi konačnu nagradu? Kao bogat i utjecajan čovjek, vjerojatno je naviknuo kupovati stvari koje je želio u životu i postavljati ciljeve koje je mogao postići vrijednim radom i vlastitim zaslugama. Novac i naporan rad nisu loše stvari. Spasenje se, međutim, ne može kupiti ni zaraditi. Ne radi se o tome što ćemo učiniti, samo Kristovo djelo opravdava i spašava.

Isus je brzo presjekao srž čovjekova pitanja izlažući tu temeljnu manu u njegovu razumijevanju. Bi li bio spreman ostaviti svoj novac, sigurnost i način života da slijedi Isusa? Bi li se mogao odmaknuti od načina razmišljanja temeljenog na djelima, prihvatiti besplatni dar spasenja i učiniti Isusa jedinim Gospodarom svog života?

Vječni život je najveće blago

Bogati mladić imao je zlatnu priliku (i pozivnicu) da naslijedi blago daleko veće od bilo koje svote novca, čestice zemlje ili zemaljskog posjeda. Umjesto toga, razočarano se udaljio. Cijena predaje bila mu je jednostavno prevelika. Možda je to razlog zašto je Isus također upozorio svoje buduće sljedbenike: “Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom” (Luka 9, 23).

Tražeći od bogatog mladića da proda imetak, Isus nije postavljao presedan budućim učenicima. Siromaštvo nije bio preduvjet za učeništvo. Isus je htio pokazati da novac i imetak, poput zemaljske moći i utjecaja, mogu postati smetnje, pa čak i prepreke koje nas sprečavaju da uistinu spoznamo Boga, ako dopustimo da vladaju u našem životu. Bogatstvo i imetak ovdje nisu osuđeni. Pavao je kasnije Timoteju napisao da “korijen svih zala jest srebroljublje; njemu odani, mnogi odlutaše od vjere i sami sebe isprobadaše mukama mnogima” (1. Timoteju 6, 10). Isus je također rekao da “gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce” (Matej 6, 21).

Nažalost, bogati su često žrtve vlastitog obilja i samopouzdanja, previše oslonjeni na materijalno bogatstvo da bi tražili Boga ili prepoznali svoju potrebu za Spasiteljem. Isus je iskoristio susret s bogatim mladićem kako bi podsjetio svoje učenike upravo na tu činjenicu i da je bogatima često teško ući u kraljevstvo Božje (Marko 10, 23).

PROČITAJTE JOŠ: