Sirutka za zdravlje: Zašto je trebamo uvrstiti u prehranu?

Sirutka je odlična za zdravlje, jer ima vrlo visoku hranjivu vrijednost. Vrlo lako ju je uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

Sirutka je nusproizvod procesa proizvodnje sira, a njezini proteini pružaju značajne količine esencijalnih aminokiselina potrebnih za obavljanje funkcija koje proteini obavljaju u tijelu.

Sirutka je odlična za zdravlje. Proteini sirutke spadaju u najbolje proučavane dodatke na svijetu i to s dobrim razlogom. Imaju vrlo visoku hranjivu vrijednost, a znanstvene studije otkrile su brojne zdravstvene dobrobiti.

Što su proteini sirutke?

Proteini sirutke jedna su od dvije kategorije bjelančevina koje se nalaze u mliječnim proizvodima (zajedno s kazeinom). U osnovi započinjete s tekućim mlijekom i procijedite sirnu masu za sir ili jogurt, ostavljajući sirutku.

Prije nego što se apsorbiraju u tijelu, probavni enzimi u tijelu razgrađuju velike frakcije proteina u aminokiseline. Aminokiseline se zatim ponovno slažu u različite kombinacije kako bi stvorile nove proteine ​​koje će tijelo koristiti za izgradnju mišića, enzima, hormona i drugih tvari potrebnih za strukturu i funkciju.

Proteini sirutke sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina, a posebno su bogati leucinom i cisteinom. Smatra se da su izvori proteina koji daju leucin najjača odrednica sinteze i rasta proteina u mišićima, zbog čega je on preferirani izbor za većinu posjetitelja teretane.

Sirutka za zdravlje

Sirutku je vrlo lako uvrstiti u prehranu. Prodaje se u obliku napitka (najčešće od 1 litre) ili praha koji se može dodati u smoothije, jogurte ili jednostavno pomiješati s vodom ili mlijekom.

Preporučena doza iznosi 25-50 grama dnevno. Imajte na umu da je uzimanje previše proteina beskorisno. Tijelo u određeno vrijeme može koristiti samo ograničenu količinu proteina.

Pretjerana konzumacija također može uzrokovati probavne probleme, poput mučnine, bolova, nadutosti, grčeva i proljeva.

1. Sirutka može smanjiti povišen krvni tlak

Nenormalno visok krvni tlak (hipertenzija) jedan je od vodećih čimbenika rizika za srčane bolesti.

Brojne studije povezuju konzumaciju mliječnih proizvoda sa smanjenim krvnim tlakom. Ovaj se učinak pripisuje obitelji bioaktivnih peptida u mliječnim proizvodima, takozvanim “inhibitorima angiotenzin-konvertirajućeg enzima” (ACE inhibitori).

U proteinima sirutke, ACE inhibitori nazivaju se laktokinini. Jedno istraživanje na osobama s prekomjernom tjelesnom težinom pokazalo je da dodatak proteina sirutke, 54 g/dan tijekom 12 tjedana, snižava sistolički krvni tlak za 4%. Ostali mliječni proteini (kazein) imali su slične učinke. Međutim, krvni se tlak smanjio samo kod onih koji su za početak imali povišen ili malo povišen krvni tlak.

2. Proteini sirutke potiču rast mišića

Mišićna masa prirodno opada s godinama. To obično dovodi do debljanja i povećava rizik od mnogih kroničnih bolesti.

Međutim, ova nepovoljna promjena u tjelesnom sastavu može se djelomično usporiti, spriječiti ili poništiti kombinacijom treninga snage i odgovarajuće prehrane.

Trening snage u kombinaciji s konzumacijom visokoproteinske hrane ili proteinskih dodataka pokazao se učinkovitom preventivnom strategijom. Posebno su učinkoviti visokokvalitetni izvori proteina, poput sirutke koja je bogata aminokiselinom razgranatog lanca koja se naziva leucin.

Leucin je aminokiselina koja najviše potiče rast. Iz tog razloga, protein sirutke učinkovit je u prevenciji gubitka mišića, kao i za poboljšanu snagu i ljepše tijelo.

3. Pomoć u liječenju dijabetesa tipa 2

Dijabetes tipa 2 je kronična bolest koju karakteriziraju povišeni šećer u krvi i poremećena funkcija inzulina.

Utvrđeno je da protein sirutke djelotvorno smanjuje šećer u krvi, povećavajući i razinu inzulina i osjetljivost na njegove učinke.

U usporedbi s drugim izvorima proteina, poput bjelanjka ili ribe, čini se da proteini sirutke imaju prednost.

Sirutka za zdravlje

4. Sirutka pomaže u smanjenju upala

Upala je dio odgovora tijela na štetu. Kratkotrajna upala je korisna, ali pod određenim okolnostima može postati kronična.

Kronična upala može biti štetna i faktor je rizika za mnoge bolesti. Može odražavati osnovne zdravstvene probleme ili loše životne navike.

Veliko pregledno istraživanje pokazalo je da visoke doze proteina sirutke značajno smanjuju C reaktivni protein (CRP), ključni biljeg upale u tijelu.

6. Proteini sirutke mogu poboljšati antioksidativnu obranu tijela

Antioksidansi su tvari koje djeluju protiv oksidacije u tijelu, smanjujući oksidativni stres i smanjujući rizik od raznih kroničnih bolesti. Jedan od najvažnijih antioksidansa u ljudima je glutation.

Za razliku od većine antioksidansa koje dobivamo prehranom, glutation proizvodi tijelo. U tijelu, proizvodnja glutationa ovisi o opskrbi nekoliko aminokiselina, poput cisteina, koji je ponekad ograničen. Iz tog razloga, namirnice s visokim cisteinom, poput sirutke, mogu pojačati prirodnu antioksidativnu obranu tijela.

7. Sirutka pojačava osjećaj sitosti i može pomoći pri mršavljenju

Sitost je izraz koji se koristi za opisivanje osjećaja koji osjećamo nakon što pojedemo obrok. Neke su namirnice zasitnije od drugih, što je djelomično posredovano njihovim sastavom makronutrijenata (proteina, ugljikohidrata, masti).

Proteini su daleko najzasitniji od tri makronutrijenta. Međutim, nemaju svi proteini jednak učinak na sitost. Čini se da su proteini sirutke zasitniji od ostalih vrsta proteina, poput kazeina i soje. Ova svojstva čine ga posebno korisnim za one koji trebaju jesti manje kalorija i izgubiti kilograme.

PROČITAJTE JOŠ: