7 stvari koje kršćani trebaju činiti svaki dan

Kršćani nisu savršeni, ali postoje stvari koje trebaju činiti svaki dan. One su važne za odnos s Bogom i svjedočanstvo ljudima.

“I budite izvršitelji riječi, a ne samo slušatelji zavaravajući sami sebe.” (Jakovljeva 1,22)

Kao kršćani nikad ne želimo ući u legalističku praksu stvaranja “popisa” koje moramo slijediti kako bismo se definirali kao vjernici. Međutim, u isto vrijeme, postoje određene stvari koje svi kršćani trebaju činiti svaki dan kako bi nastavili hodati u vjeri.

Ako samo proučavamo Božju riječ, ali ju ne primjenjujemo, onda vjera nije ništa više od intelektualne vježbe. Ono što radimo svaki dan nas određuje i pokazuje našu vjeru, te iz tog razloga trebamo paziti kako živimo.

Nema planova u 12 koraka kada je u pitanju kršćanska vjera, no postoje određene stvari koje kršćani trebaju činiti svaki dan, a evo i nekih:

1. Molite

Naš molitveni život je naše osobno vrijeme sa Bogom. Ovo je vrijeme da blokiramo ometanje svijeta te usredotočimo naše namjere strogo na našeg Stvoritelja. To je nešto čemu bismo se također trebali radovati. Naposljetku, Duh Sveti je onaj koji nas oprema i štiti nas da idemo u svijet i živimo svoju vjeru. Ako prečesto propustimo ovaj korak, naša vjera može brzo postati površna.

2. Čitajte svoju Bibliju

Kako bismo se smatrali “vjernicima”, moramo biti apsolutno jasni o tome što zapravo mi vjerujemo. Možemo to učiniti kroz molitvu, osobno razmišljanje, zajedništvo, pohađanje crkve, sudjelovanje u vjerskim aktivnostima, pa čak i kroz naknadno učenje. Biblija je upravo Božja riječ – izvor svega u čega vjerujemo.

VIDI OVO: Zašto svakodnevno trebamo čitati Bibliju?

Proučavanje Biblije je jedini način da jasno znamo šta bismo trebali vjerovati. Trebali biste biti odlučni da to radite svaki dan. Zbog toga moramo biti sigurni što Biblija kaže – i što ne.

3. Budite zahvalni

Previše je lako potonuti u samosažaljenje. Mnogo se toga događa u vašem životu i u svijetu da se ožalostite ili budete ogorčeni. Vrlo je važno je shvatiti da smo kao kršćani pozvani biti različiti. Umjesto da sebe uronimo u negativnost koja nas okružuje, mnogo je važnije da svakodnevno prakticiramo zahvalnost.

Zahvalno srce je promijenjeno srce. To vas prisiljava da se usredotočite na dobre stvari koje vam je Bog dao u vašem životu (počevši od vječnog života), a ne na propuštene prilike i nesretne okolnosti koje smo sami bili svjedoci. Zahvalno srce također olakšava da svjedočimo drugima. Odgovor na probleme čovječanstva može se naći traženjem Boga.

VIDI OVO: 8 stvari za koje trebamo biti zahvalni, a mi ih uzimamo zdravo za gotovo

Biti zahvalan Bogu također je oblik pozitivnog razmišljanja. To vas prisiljava da razmišljate o svemu što je dobro u vašem životu, umjesto da trošite vrijeme na probleme.

4. Opraštajte

U Mateju 6,14 Isus nam govori: “Jer ako vi oprostite ljudima prijestupe njihove, oprostit će i vama Otac vaš nebeski.”

Ako je Isus doista naš Spasitelj, onda moramo biti apsolutno ozbiljni u vezi s ovom navikom. Srce koje oprašta je još jedna od onih svojstava koje ne dolaze prirodno. To je nešto što dolazi kroz naviku. Možemo prakticirati praštanje ljudima svaki dan. Kad jednom uđete u naviku da to učinite, ona postaje druga priroda kao i svaka dobra navika.

5. Razmišljajte o svojoj grešnosti

Kako bismo štovali svetog Boga, čak i da razmotrimo cijeli koncept, prvo moramo shvatiti našu vlastitu naslijeđenu grešnost. To znači da moramo priznati ono što smo učinili u prošlosti i ono što radimo upravo sada. Tek kad shvatimo istinsku dubinu naše grešnosti možemo doista poštovati potrebu za Spasiteljem.

Dok to radite, nemojte se samo usredotočiti na specifične prošle grijehe. Umjesto toga, usredotočite se na cjelokupno stanje vašeg srca. To uključuje vaše zle i sebične želje, koje otkrivaju pravo stanje vašeg srca. Bog vidi ono što je u vašem srcu, bez obzira koliko ste vi pravedni ili koliko drugi mislili da ste pravedni.

VIDI OVO: Kako da priznam svoje grijehe?

Shvaćanje vaše vlastite grješne prirode vjerojatno je početak svih oblika štovanja. To je oblik dolaska do kraja samom sebi, te postavlja stol za istinsko štovanje. Također je znatno lakše oprostiti drugima kad shvatite dubinu vlastitog grijeha.

6. Budite spremni pomoći gdje postoji potreba

Činjenica je da oko nas postoje ljudi s potrebama. Iako je nepraktično provesti cijeli dan i svaki dan pomažući drugima u njihovim problemima, možete jednostavno odabrati jednu ili dvije osobe kako biste im svakodnevno bili na raspolaganju.

Usredotočite se na ljude oko sebe i pokušajte biti osjetljivi na sve probleme u kojima možda prolaze. Ljubazna riječ ili korisna gesta od vas može biti sve što je potrebno kako bi ih se potaklo da krenu naprijed. Također će im pomoći da vas počnu vidjeti kao sljedbenika Isusa Krista, a ne samo kao još jedno lice u gomili. Mogućnosti za izravnije svjedočenje mogu proći iz ovih susreta.

7. Budite svjesni da je vaše ponašanje najsnažnije svjedočanstvo drugima

U svemu što činite, shvatite da vaše ponašanje je vaše najsnažnije svjedočenje drugima. Sve vaše najbolje riječi i impresivne izjave će postati besmislene ako vaša djela idu u drugom smjeru.

VIDI OVO: 3 razloga zašto Isus traži da umremo sebi

Bilo da nam se sviđa ili ne, svijet će nas držati na višem standardu, jer smo vjernici. Oni će biti ganuti kada prakticiramo ono što propovijedamo, ali će se okrenuti kad učinimo suprotno.

Svakodnevno razmotrite svoje ponašanje i kako mogu utjecati na druge za dobro ili za zlo. Stavite veći naglasak na svoje pozitivnije ponašanje i uklonite ili postupno smanjite one koji se mogu smatrati negativnim svjedočanstvom.

Živite li svakodnevno neke od ovih točaka?

NAJNOVIJE!