7 zdravstvenih blagodati suhih šljiva

Suhe šljive imaju određene blagodati za zdravlje vašeg tijela. Iako nisu primamljive oku, ovo voće je jako zdravo.

Suhe šljive su u osnovi šljive koje su prirodno sušene na suncu, bez ikakvog postupka fermentacije. Za razliku od svježih šljiva, suhe šljive u vašoj smočnici mogu trajati oko šest mjeseci. Kad se čuvaju u hladnjaku, ostaju jestive do godinu dana.

Ovo naborano, neugledno voće iznenađujuće je puno vlakana, vitamina i minerala.

Suhe šljive – nutritivna vrijednost

Porcija od pet suhih šljiva sadrži:

Kalorije: 114
Proteini: 1 gram
Masnoća: 0 grama
Ugljikohidrati: 30 grama
Vlakna: 3 grama
Šećer: 18 grama

Suhe šljive sadrže sljedeće vitamine i minerale: vitamin A, vitamin C, vitamin K, vitamin B6, mangan, bakar. Suhe šljive izvrstan su izvor željeza i mogu pomoći u prevenciji i liječenju nedostatka željeza. Pet suhih šljiva sadrži oko 0,81 mg željeza. Anemija se javlja kada tijelo nema dovoljno zdravih crvenih krvnih stanica. Kratkoća daha, razdražljivost i umor su znakovi anemije. Suhe šljive mogu ublažiti ove znakove.

Također su bogate kalijem, mineralom koji pomaže vašim mišićima, živcima i srcu da pravilno funkcioniraju. Jesti četiri do pet suhih šljiva daje vam oko 280 mg kalija ili oko 12% dnevnog preporučenog unosa.

Suhe šljive bogate su antioksidansima – imaju dvije kofeolkininske kiseline – neoklorogena i klorogena kiselina. One mogu pomoći u snižavanju razine glukoze u krvi i LDL (lošeg) kolesterola, a istovremeno štite stanice od oštećenja koja mogu dovesti do bolesti.

Suhe šljive: 7 zdravstvenih blagodati 

Dodavanje suhih šljiva u svakodnevnu prehranu može vam pružiti mnoštvo zdravstvenih blagodati.

1. Suhe šljive su odlične za probavu

S obzirom da sadrže vlakna, pomažu u prevenciji hemoroida izazvanih zatvorom. Kronični zatvor je čest problem starijih odraslih osoba, a može biti i bolan problem za dojenčad. Suhe šljive djeluju laksativno zahvaljujući visokom sadržaju sorbitola. Pitajte svog liječnika jesu li prikladne za vas ili vaše dijete.

2. Poboljšavaju vid

Suhe šljive su izvrstan izvor vitamina A, vitamina koji je neophodan za zdrav vid. Jedna suha šljiva donosi 3% preporučenog dnevnog unosa vitamina A. Ljudi kojima nedostaje vitamina A skloni su noćnom sljepilu, suhim očima, degeneraciji makule i katarakti.

3. Suhe šljive štite od srčanih bolesti

Sadrže puno kalija, važnog minerala koji osigurava pravilan rad srca. Dnevni unos kalija pomaže u snižavanju krvnog tlaka i smanjuje rizik od problema poput vrtoglavice, srčanog i  moždanog udara.

4. Štite od osteoporoze

Jedna porcija suhih šljiva (100 grama) ispunjava dnevne potrebe za borom, a kalij prisutan u ovom voću pomaže u održavanju zdravlja kostiju. Suhe šljive također imaju protuupalna svojstva i toplo se preporučuju osobama koje pate od artritisa.

5. Smanjuju razinu kolesterola

Masnoća i kolesterol mogu se skupljati u vašim arterijama i stvoriti plak. Kada se plak nakuplja na vašim arterijama, to može uzrokovati aterosklerozu, suženje arterija. Ako se ovo stanje ne liječi, to može dovesti do zatajenja srca, moždanog i srčanog udara .

Istraživanja sugeriraju da sušena suha šljiva može pomoći usporiti razvoj ateroskleroze. Nekoliko je mogućih razloga za to. Jedna studija utvrdila je da antioksidansi u suhim šljivama mogu imati pozitivan učinak na razinu kolesterola. Još jedna studija izvijestila je da topiva vlakna koja se nalaze u ovom voću mogu pomoći u smanjenju razine kolesterola.

6. Suhe šljive su izvrsne za kožu

Vitamini i minerali prisutni u suhim šljivama pomažu u održavanju zdrave kože. Ovo skromno voće također pomaže usporiti proces starenja i odgađa razvoj bora.

Suhe šljive su izvrsne za kožu
Snimka zaslona: YouTube

7. Sprječavaju gubitak kose

Nedostatak željeza može dovesti do gubitka kose, suhoće vlasišta i promjene boje kose. Suhe šljive sadrže željezo koje doprinosi cjelokupnom zdravlju vaše kose i nudi joj nebrojene blagodati. Izvor su vitamina B i vitamina C koji su važni za rast vaše kose. Te hranjive tvari jačaju vašu kosu iz korijena i sprječavaju lomljenje i oštećenje.

Moguće nuspojave od konzumiranja suhih šljiva

Iako su ukusne i imaju brojne zdravstvene blagodati, suhe šljive mogu imati i nekoliko negativnih učinaka.

Plinovi i nadutost. Suhe šljive sadrže sorbitol, šećer koji može uzrokovati plinove i nadutost. Vlakna također mogu uzrokovati plinove i nadutost.

Proljev. Suhe šljive sadrže netopiva vlakna, koja mogu izazvati ili pogoršati proljev.

Zatvor. Kad povećate unos vlakana, važno je piti dovoljno tekućine. Ako to ne učinite, možete dobiti zatvor. Stoga pri dodavanju suhih šljiva u prehranu svakako pijte puno vode.

Da biste izbjegli ove probleme, unosite suhe šljive u prehranu polako. To će vašem probavnom sustavu dati vremena da se prilagodi njima.

Svakako pitajte svog liječnika jesu li suhe šljive za vas. Hrana i pića bogata vlaknima mogu imati negativan učinak na ljude s određenim bolestima, poput ulceroznog kolitisa ili Crohnove bolesti.

PROČITAJTE JOŠ: