Veganska prehrana: 10 promjena u tijelu koje vegani mogu očekivati

Veganska prehrana je sve popularnija u svijetu. Posljedice veganske prehrane mogu biti pozitivne ne samo za tijelo nego i za okoliš.

Je li veganska prehrana dobra za zdravlje? S obzirom na to da ova prehrana podrazumijeva velike promjene u izboru namirnica, dolazi i do određenih promjena u tijelu koje se mogu itekako osjetiti.

1. Bolji san

Veganska prehrana može dovesti do boljeg sna zato što je bogatija vlaknima i siromašnija zasićenim mastima. Jedno je istraživanje pokazalo da bi ova kombinacija mogla biti idealna za dobar san.

Prehrana koja se temelji na biljkama uključuje i složene ugljikohidrate koji potiču otpuštanje serotonina, a koji doprinosi boljem snu. To znači da hrana poput riže i krumpira, a koja sadrži škrob, može dovesti do boljeg sna.

Veganska prehrana utječe na gubitak kilograma

2. Veganska prehrana utječe na gubitak kilograma

Istraživanja su pokazala da veganska prehrana može dovesti do lakšeg gubitka kila. Oni koji su se držali veganske dijete jeli su manje proteina, kolesterola i zasićenih kiselina. U jednom istraživanju, djeca koja su se držala veganske dijete izgubila su oko 3.7 kilograma tijekom istraživanja.

3. Mogu vam se promijeniti hormoni

Iako soja može biti dobra zamjena za meso, previše konzumacije može imati loše učinke za tijelo. Ovo se događa ako se proteini iz mesa zamijene sojinim proteinima.

Otkriveno je da prekomjerna konzumacija soje može dovesti do poremećaja rada štitnjače, a koja kontrolira tjelesne hormone. Ovo može dovesti do hormonalnih poremećaja, pa je potrebno postići zdravu ravnotežu, piše Brightside.

4. Manja upala zglobova

Hrana kao što je maslac, sir i prženo meso sadrži masne kiseline te može dovesti do upala u zglobovima. Istraživanja pokazuju da prehrana koja se temelji na biljkama, posebice veganska prehrana, može pomoći u smanjenju simptoma reumatoidnog artritisa. Razlog je tomu da je u takvoj prehrani daleko manje zasićenih masnoća, ali i daleko više tvari koje se bore protiv upala.

Veganska prehrana zdravlje
Foto: Unsplash

5. Promijenit će vam se okus

Ako smanjite unos brze hrane i hrane koja sadrži puno soli, masnoće i šećera, vaši okusni pupoljci mogu doživjeti promjene. Prehrana koja se temelji na biljkama dovodi do drukčijeg okusa, a to može značiti da ćete otkriti ljubav prema određenoj hrani koja možda nije bila toliko primamljiva.

6. Veganska prehrana povećava nadutost

Konzumiranje veće količine brokule, kupusa, mahunarki itd. znači da će vaš probavni trakt proizvoditi više plinova. To znači da ćete biti više naduti, jer tijelo neće moći probaviti toliko vlakana. Stoga se preporučuje da pijete puno vode, ako ste na veganskoj prehrani, da biste bolje probavili hranu.

Pročitajte koji čajevi vam mogu pomoći protiv nadustosti

7. Koža vam se može očistiti

Ono što jedemo ima velik utjecaj na našu kožu. Neka istraživanja naznačuju da biljna prehrana može smanjiti pojavu akni i poboljšati zdravlje kože. Smanjenjem unosa mliječnih proizvoda i jedenjem više namirnica koje su bogate antioksidantima možete svojoj koži učiniti veliku uslugu. Jedenje mliječnih proizvoda može negativno utjecati na vašu kožu zbog hormona i steroida koji su prirodno prisutni u tim proizvodima.

8. Veganska prehrana mijenja miris tijela

Iako jedenje mesa može dovesti do toga da vaše tijelo proizvodi neugodne i jače mirise, čak i voće i povrće mogu promijeniti miris vašeg tijela. Neko povrće (kupus i luk) prirodno sadrži sumpor. Kada jedete mnogo takvog povrća vaš dah i znoj mogu početi dobivati miris hrane koja se razgrađuje u vašem tijelu.

Veganska prehrana može povećati energiju

9. Više energije 

Čini se da veganska prehrana može pomoći pri povećanju vaše energije. Tijelo lakše probavlja biljke što znači da se ne napreže previše. Kada vaš probavni sustav pretjerano radi onda se vi možete osjećati umorno i bezvoljno. Ovakva prehrana može značiti da ćete imati više energije i da ćete biti produktivniji tijekom dana.

10. Kosti će vam možda biti osjetljivije

Veganska prehrana može značiti da ne unosite dovoljno vitamina D i kalcija u tijelo. Zbog toga se povećava rizik od osteoporoze, smanjuje se gustoća kostiju te one postaju krhke, tvrdi istraživanje. Vegani, prema istraživanju, imaju smanjen indeks tjelesne mase zbog čega se povećava rizik od loma kuka, nogu ili kralježnice. 

PROČITAJTE JOŠ: