Arheolozi otkrili gradske zidine iz vremena prvog Hrama koje su štitile drevni Jeruzalem

Arheolozi, koji su iskapali Nacionalni park u Davidovu gradu u Jeruzalemu otkrili su ostatke gradskih zidina iz vremena prvog Hrama. 

Otkrivenje je došlo samo nekoliko dana prije Tisha B’Av – devetog dana hebrejskog mjeseca Av – kada Židovi diljem svijeta obilježavaju uništenje prvog i drugog Hrama kao i druge tragedije koje su zadesile židovski narod. 

Iskapanja, koja je vodio Israel Antiquities Authority (IAA) otkrila su dio gradskih zidina koje su štitile Jeruzalem 150-200 godina od otprilike 8. stoljeća prije Krista do vremena kada su u grad upali Babilonci i kada je uništen Hram 586. godine Prije Krista. 

„Gradske zidine štitile su Jeruzalem od brojnih napada tijekom vladavine kraljeva Jude, do dolaska Babilonaca koji su uspjeli probiti zid i pokoriti grad“, rekao je direktor iskapanja, doktor Filip Vukosavović iz Ancient Jerusalem Research Centra i doktor Joe Uziel i Ortal Chalaf u ime IAA. 

„Ostatci ruševina mogu se vidjeti u arheološkim iskopinama. No, nije sve uništeno, a dijelovi zidova, koji su stajali i štitili grad desetljećima i više, ostaju uzdignuti do dana današnjeg“, dodali su. 

VIDI OVO: Ispunjeno proročanstvo: Otkriven drevni Davidov grad!

Zid je bio viši od 2,5 metara

Novootkriveni dio koji je bio izložen je bio vjerojatno visok više od 2,5 metra te širok oko 5 metara. On spaja dva druga dijela koja su ranije iskopana, piše Faithwire.

Britanska arheologinja Kathleen Kenyon otkrila je dio zida na sjevernom dijelu istočne padine 1960-ih te ga je smjestila u Kraljevstvo Juda. Oko 10 godina kasnije, arheolog Yigal Shiloh otkrio je dug potez zida na zapadnom dijelu padine. 

Desetljećima su arheolozi tražili kariku koja je nedostajala što je dovelo do toga da su neki vjerovali da druge dvije monumentalne strukture nisu bile ostatci zida Jeruzalema. Sada arheolozi vjeruju da ovo novo otkriće povezuje ranije dijelove i ukazuje na to da je ovo zaista bio istočni dio zida oko drevnog Jeruzalema. 

U 2. Kraljevima 25,10, Biblija opisuje osvajanje grada: „Kaldejske čete, pod zapovjednikom kraljevske tjelesne straže, razoriše zidine koje su okruživale Jeruzalem.“ 

No arheolozi kažu da oni navodno nisu srušili zid na istočnoj padini, vjerojatno zbog strmog uspona iz doline Kidron.  

Blizu zida su arheolozi pronašli babilonski pečat napravljen od kamena koji prikazuje osobu koja stoji između sva babilonska boga. Ujedno su našli bulu (otisak glinenog pečata) koji nosi osobno ime Jude, „Tsafan“.  

NE PROPUSTITE

NAJNOVIJE