Bog je blizu i razumije kroz što prolaziš

Bog ti je blizu kao tvoj sljedeći otkucaj srca. Razumije kroz što prolaziš. Možda je ponekad teško vjerovati u to, ali to je istina.

Bog jedini vidi cjelokupnu sliku našeg života. Svjestan je svake sitnice. Zna što radi, a često radi iza kulisa na područjima gdje možda ne razumijemo uvijek Njegove planove.

Možda su trenutno nevolje oko vas; pritisci su preveliki; život se čini teškim … ali Bog je s vama svaki trenutak.

Bog je blizu i razumije te

Isus zna kakav je osjećaj imati životne borbe. Ostavio je nebesku slavu da bi svom božanstvu dodao ljudskost. Privremeno se odrekao svojih božanskih privilegija i ponizio se da čini samo ono što je Otac zapovjedio. Zatim se dragovoljno odrekao svog života, umrijevši na križu kako bismo mogli primiti oprost i pomiriti se s Bogom. Pa čak i sada, uskrsli Gospodin sjedi na nebu kao naš veliki svećenik i posreduje za nas.

Naš Spasitelj točno razumije kako se osjećamo, jer je prošao kroz iste situacije kao i mi. Iako se naše specifične okolnosti ne podudaraju s Njegovima, imamo puno zajedničkog s onim što je On doživio i osjetio. Isus je trpio iscrpljenost, glad, žeđ i bol baš kao i mi. On također poznaje bol u srcu zbog usamljenosti, neshvaćenosti, mržnje, odbacivanja, gubitka.

Što god sada prolazite, sjetite se da On zna kako se osjećate i suosjeća s vašom boli i slabosti. Možda neće odmah ukloniti tjeskobu ili promijeniti vašu situaciju, ali obećava da će uvijek biti s vama.

“… i neću se nikada odvratiti od njih da im činim dobro.” (Jeremija 32, 40)

Božja šutnja nije Božja odsutnost
Foto: Pexels

Božja šutnja nije Božja odsutnost

Kad Šaul ugleda filistejski tabor, uplaši se i srce mu snažno zadrhta. Šaul upita za savjet Jahvu, ali mu Jahve ne dade odgovora … (1. Samuelova 28, 5-6)

Kralj Šaul je bio očajan. Obuzeo ga je strah kada se suočio s brojnom filistejskom vojskom. Šaul je htio čuti Boga, ali On je šutio. Kao rezultat toga, osjećao se nesigurno i napušteno.

Kroz ovu šutnju Bog je Šaulu dao priliku da reagira i otkrije svoj pravi karakter. Ranije se Šaul pokazao kao duhovno nezreo kada je odbio čekati da Samuel stigne i prinese žrtve (1. Samuelova 13, 1-14). Šaul je tom prilikom zanemario Božje upute i krenuo svojim putem. Bog je rekao da je “glupo postupio” što nije držao Njegove zapovijedi.

Suočavajući se s filistejskom vojskom, Šaul je reagirao na sličan način. Što je trebao učiniti? Trebao je biti u miru s Bogom, priznati svoje ranije grijehe i tražiti Ga cijelim svojim srcem. Ali umjesto da se ponizi i čeka na Boga, Šaul je, nažalost, tražio vlastito rješenje, posegnuvši za medijem.

Zato Šaul reče svojim slugama: “Potražite mi ženu koja zaziva duhove da odem k njoj i upitam je.” A sluge mu odgovoriše: “Evo, u En Doru ima žena koja zaziva duhove.” (1. Samuelova 28, 7)

Šaulova priča ima nekih sličnosti s nama. Što činimo kada se suočimo s nevoljama, a čini se da Bog šuti? Odustajemo li? Idemo li dalje s vlastitim razmišljanjem i oslanjamo li se na vlastite zaključke?

Možda ćete se suočiti s ovakvim situacijama u svom životu — trenucima kada se Bog čini tih. Ti trenuci su testovi da vidi kako ćete reagirati. Oni otkrivaju vaše stvarne prioritete i pokazuju hoćete li uistinu služiti Bogu, bez obzira što On kaže ili ne kaže.

Danas se posvetite poslušnosti Bogu u svakoj situaciji. Čekajte na Njega. Tražite Ga. Vjerujte Mu, bez obzira na sve.

PROČITAJTE JOŠ: