Dobro zdravlje je najveće bogatstvo, a savjeti koje donosimo vam mogu pomoći da ga poboljšate. Neke jednostavne promjene će vas preporoditi. 

Zdravlje je neprocjenjivo – tvrdnja je koju posvuda možemo čuti. Druga je – bolje biti zdrav nego bogat. I to je istina, čak i da imate novca, a nemate zdravlja, ništa vam ne vrijedi. 

Zdravlje je najveće blago kojeg imamo te je logično da ga moramo čuvati. Posvuda oko nas možemo vidjeti razne savjete koji nam govore o tome kako sačuvati zdravlje, od namirnica koje treba jesti do vježbi koje treba raditi.

Danas donosimo nekoliko jednostavnih, ali ne baš očitih, savjeta za dobro zdravlje. Možda ste već na dobrom putu. 

1. Kućni ljubimac – najbolji prijatelj zdravlja

Šetnja s psom za dobro zdravlje
Foto: Pexels

Da, dolaze uz mnogo dlaka i obaveza, ali su ujedno i odlični za vaše zdravlje do te mjere da vam mogu spasiti život. Provođenje vremena s kućnim ljubimcem može smanjiti stres, krvni tlak i rizik od srčanih bolesti. 

Kućni ljubimci vam pomažu da ostanete aktivni. Možda ne volite vježbati, ali uz kućnog ljubimca (napose psa) ćete definitivno dobiti onih 30 minuta vježbe na dan, bilo igranjem ili šetanjem s ljubimcem. 

Ujedno, dokazano je da kućni ljubimci mogu pomoći u borbi protiv depresije – posebice kada je riječ o mačkama i psima koji su vrlo inteligentni. Druženjem s kućnim ljubimcem se poboljšava mentalno zdravlje, ne samo kod odraslih i stariji, nego i kod djece. Možda je sada vrijeme da svom djetetu nabavite tog psa kojeg oduvijek traži? 

Ljubimci su ujedno odlični za vaše zdravlje, tj. istraživanje je pokazalo da su osobe koje imaju kućne ljubimce manje puta posjećivale liječnika nego osobe koje nemaju kućne ljubimce. 

VIDI OVO: 10 stvari koje svakodnevno hodanje čini vašem tijelu

2. Ruke u blato

Vrtlarenje za dobro zdravlje
Foto: Pexels

Ako već imate vrt, napravili ste prvi korak prema boljem zdravlju. Naime, provođenje vremena na suncu i zraku dok obrađujete vrt i brinete za njega izlaže vaše tijelo vitaminu D koji je ključan vitamin za jačanje kosti i imuniteta. 

Ujedno, vrtlarenje i razni pokreti koje ono uključuje (čučnjevi, saginjanje, nošenje predmeta i sl.) je prava aerobna vježba zbog koje vam srce počne jače kucati, a mišići se naprežu. 

Ujedno, kada je riječ o samcima, vrtlarenje može pomoći u borbi protiv usamljenosti. Naime, ljudi koji imaju vrtove se većinom bolje osjećaju, ali i češće dolaze u kontakt s osobama koje dijele ljubav prema vrtovima. 

Kada je riječ o starijima, fizička aktivnost, a posebice vrtlarenje, može smanjiti rizik od demencije. 

3. Ako želite dobro zdravlje, struk trebate staviti u fokus

Kako skinuti salo s trbuha
Foto: Pixabay

Salo oko trbuha nikako ne izgleda privlačno, ali nije ni zdrava. Ona se može nakupiti oko vaših unutarnjih organa i dovesti do pojave raznih bolesti kao što je dijabetes

Kako biste se riješili sala na području trbuha, možete pokušati slijediti nekoliko savjeta. Najprije bi bilo dobro početi piti čajeve, kao što je zeleni čaj koji odlično utječe na mast oko trbuha. Drugo, i vjerojatno najlogičnije, trebate se odreći slatkiša, od raznih torti, grickalica do pića punih šećera.

Nadalje, proteini su ključ za zdravlje – napunite vaš tanjur raznim izvorima proteina, a uklonite ugljikohidrate. U konačnici, više vježbajte – i to ne samo vježbe za trbuh, nego kardio vježbe koje aktiviraju cijelo tijelo (plivanje, trčanje, hodanje i sl.). 

VIDI OVO: Ako želite izgubiti salo s trbuha, ovakav bi vam trebao biti doručak

4. U 9 u krevet

Spavanje za dobro zdravlje
Foto: Unsplash

Kao što već znate, dobar san je ključan za zdravlje. Zbog toga je jako važno da se dobro naspavate – na taj način će se poboljšati vaše mentalno stanje, apetit će vam biti zdraviji, stres će se smanjiti te će ujedno opasti rizik od pretilosti. 

Važno je, doduše, spavati 6-8 sati na noć što mnogima predstavlja probleme. No, ako se želite dobro naspavati jako je važno ukloniti sve uređaje od sebe sat do dva prije spavanja, ići u krevet i buditi se u isto vrijeme svaki dan, uzimati melatonin (hormon koji potiče usnivanje) te se pokušati opustiti prije spavanja (topla kupka je odličan izbor). 

Najbolji način opuštanja je molitva koju trebate svakodnevno prakticirati. Bog je voljan čuti za vaše strahove, nemire, probleme, te vam dati svoj unutarnji odmor. Poslušajte duhovni savjet koji nam je Isus dao: “Dođite k meni svi umorni i opterećeni, i ja ću vas odmoriti” (Mt 11, 28). Ova molitva vam može biti korisna.

VIDI OVO: 6 prirodnih pomagala koja potiču spavanje

5. „Ne“ dijetama = „Ne“ kilogramima

Ne dijetama ne kilogramima
Foto: Pexels

Dijete možda brzo skinu vaše kilograme, ali poslije njih ostanete jadni, gladni i često frustrirani. Ujedno, čim prestanete s dijetom kile se brzo vrate. 

No, što je bolje od dijete? Jednostavno je – zdrav način života. To znači da ćete s vremenom, malo po malo, ukloniti sve loše navike koje dovode do debljanja i raznih bolesti. Od uvođenja vježbanja (šetnje, plivanje i sl.) do izbacivanja nezdrave hrane, a uživanja u raznom voću i povrću. 

Kada promijenite svoj način razmišljanja i pristup zdravom životu, onda će to postati vaša norma, nećete se morati tjerati na zdrav život jer će vam on postati normalan. No, jako je važno priječi s loše i prerađene hrane, na čistu i prirodnu hranu, od mesa do povrća i voća te raznih orašastih plodova. 

Tako je važno jesti više jaja. Bez obzira na popularno mišljenje da su jaja loša za zdravlje, ona su vaš prijatelj jer su sadrže jako mnogo nutrijenata. Čak nemaju utjecaja na kolesterol za mnoge ljude niti povećavaju rizik od srčanih bolesti. 

6. Vaš trbuh – vaš prijatelj

Trbuh prijatelj
Foto: Pixabay

Zdravlje vašeg tijela ovisi o zdravlju vašeg trbuha. Zašto? Trbuh sadrži mnoštvo bakterija koje reguliraju probavu, imunitet i mnoštvo drugih procesa u tijelu. Ako se loše hranite, neprestano ste pod stresom, ne spavate dobro ili ako pijete previše lijekova to će negativno utjecati na te bakterije. Tada ćete se početi debljati, a u najgorem slučaju će vam imunitet toliko oslabiti da ćete postati podložni mnogim bolestima. 

Kako biste sve to izbjegli nastojite jesti što više vlakana koja se nalaze u namirnicama kao što su sjemenke, kokice, zob, mrkve i bademi. Kada jedete nemojte žuriti kako bi vaše tijelo imalo vremena upiti sve korisne tvari iz hrane. Pokušajte u prehranu ubaciti probiotike koji će hraniti bakterije u utrobi te nastojte piti što više vode koja će održati stijenku vaših crijeva zdravom. 

VIDI OVO: Molitva za dobro zdravlje tijela i duše

Ukratko

Zdrav život nije težak, ali zahtjeva volju za promjenom. Nakon nekog vremena te se promjene počinju činiti kao normala. 

Ne morate se odmah učlaniti u teretanu ili kupiti cijeli odjel povrća u trgovini, ali ako već danas izbacite brzu hranu iz kuhinje, posadite biljku, odvedete psa u šetnju ili se samo malo bolje naspavate napravit ćete prve korake do boljeg, kvalitetnijeg i zdravijeg života. Što čekate?