Uloga anđela
Foto: Unsplash

Jedna od uloga anđela je služenje onima koji vjeruju u Boga. Biblija nam otkriva još najmanje šest njihovih uloga. Evo što anđeli rade!

Goli kerubini, krila, aureole i slatki anđelčići u božićnoj predstavi neki su od prizora koji mi padaju na um kada pomislim na anđele. No Božja Riječ opisuje ih na potpuno drugačiji način. Hebrejima 1, 7 kaže: „Anđele čini vjetrovima, sluge svoje plamenom ognjenim“. Anđeli su duhovi stvoreni kako bi služili Božjoj svrsi.

Biblija nam pokazuje samo djeliće nadnaravne stvarnosti, no to je dovoljno kako bismo naučili da anđeli obavljaju različite zadatke i da se koriste za različite namjene:

1. Kako bi služili ljudima koje Bog spašava.

Jedna od uloga anđela je služenje onima koje je Bog odabrao. „Svi ti zar nisu služnički duhovi što se šalju služiti za one koji imaju baštiniti spasenje“? (Hebrejima 1, 14) Pavao je iskusio posjet anđela za vrijeme oluje na moru. Anđeo mu je donio utjehu. (Djela 27, 23-24) Drugi kojima su anđeli služili bili su Ilija (1. Kraljevima 19, 3-8) i Petar. (Djela 12, 6-10)

VIDI OVO: 17 nevjerojatnih istina koje Biblija otkriva o anđelima

2. Uloga anđela je dostavljanje poruke.

Riječ ”anđeo” doslovno znači ”glasnik”. U Bibliji anđeli se obično pojavljuju ljudima kada im trebaju dostaviti poruku od Boga (vidi Postanak 18, 1-3). Anđeo Gabriel ukazao se barem trojim ljudima u Bibliji. Protumačio je viziju za Daniela (Daniel 18, 16) i rekao je Zahariji za rođenje Ivana Krstitelja (Luka 1, 19). Gabrijel je prorokovao Mariji da će biti majka Mesije. (Luka 1, 26) Anđeli u obličjima ljudi također su upozorili Lota o Božjem nadolazećem sudu za Sodomu i Gomoru. (Postanak 19, 1)

3. Kako bi vodili duhovne bitke.

Još jedna od uloga anđela jest voditi duhovne bitke protiv sila tame, koje pokušavaju spriječiti ostvarivanje Božjih nauma. (Efežanima 6, 12; Judina 1, 9) Kada se anđeo ukazao Danijelu kako bi mu izrekao tumačenje vizije, anđeo je rekao kako mu je arkanđeo Mihael pomogao u borbi protiv neprijateljskih sila. (Daniel 10, 10-14) Nije nam poznat potpun uvid u anđeosko ratovanje, no ovih nekoliko djelića dovoljno je kako bismo znali da se izvan našeg pogleda odvija kozmička borba.

VIDI OVO: 10 stvari koje trebaš znati o anđelima

4. Za slavljenje Boga.

Anđeli neprestano okružuju Božje prijestolje, slaveći i uzvikujući Njegovo ime. (Psalam 148, 1-2; Izaija 6, 3; Hebrejima 1, 6; Otkrivenje 5, 8-13) Budući da su anđeli stvoreni kako bi štovali Boga, njihovo odbijanje istoga neoprostiv je grijeh. Kada je Lucifer, glavni anđeo, odbio slaviti Boga i inzistirao na tome da anđeli slave njega, Bog ga je zbacio s nebesa. (Izaija 14, 12-18) Anđeli koji su bili uz Lucifera bili su zbačeni zajedno s njime.

5. Kako bi služili.

Anđeli postoje kako bi činili ono što je volja njihovog Stvoritelja. Oni idu onamo kamo ih Bog pošalje, govore ono što im Bog kaže da govore i služe Božjoj djeci na Zemlji. (Psalam 103, 20; Otkrivenje 22, 9; Hebrejima 1, 14) Nakon Isusovog četrdesetodnevnog boravka u divljini, anđeli su došli i služili Mu. (Matej 4, 11) Kada pravedni umru, izgleda da ih anđeli nose izravno do mjesta Božjeg počinka. (Luka 16, 22)

6. Kako bi izvršavali osudu.

Anđeli nisu samo radost i milina. Anđeli također izvršavaju Božje zapovijedi u vezi uništenja. Knjiga Otkrivenja prorokuje nam mnoga anđeoska djela koja će dovesti do konačnog uništenja svijeta. (Otkrivenje 7, 1; 8,10) Kada je faraon odbio pustiti Božji narod iz Egipta, Bog je poslao anđele da pobije svakog prvorođenog Egipćanina. (Izlazak 12, 12; 23) Anđeli su bili umiješani u Herodovu smrt, (Djela 12, 23), uništenje asirske vojske (2. Kraljevima 19, 35) i kaznu nad Jeruzalemom. (1. Ljetopisa 21, 15)

VIDI OVO: Ima li svaki kršćanin anđela čuvara?

7. Uloga anđela je pomaganje u prenošenju Božje Riječi.

Hebrejima 2, 2 govori o Mojsijevom Zakonu i naziva ga ”porukom koja je progovorena kroz anđele”. Na neki način, anđeli su bili uključeni u postupak u kojem je Mojsije dobio Zakon na Sinaju, što otkriva još jednu ulogu anđela.

Bog koristi anđele onako kako odabere. Iz razloga što malo znamo o svijetu izvan našeg fizičkog svemira, ne možemo nikako razumjeti sve uloge koje anđeli ispunjavaju. No kršćani imaju pouzdanje da su Božji sveti anđeli spremni kako bi zaštitili i izbavili Božju smrtnu djecu. (Psalam 91, 11) Iako su anđeli stvorenja poput nas i ne smijemo ih štovati, možemo zahvaliti Gospodinu na njima i na nevidljivim načinima u kojima ih Bog koristi kako bi utjecao na naše živote.

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Ivan H.