NaslovnicaZdravlje4 najzdravije žitarice koje svaki čovjek treba jesti

4 najzdravije žitarice koje svaki čovjek treba jesti

Koje su najzdravije žitarice? Priznati kardiolog i autor 14 knjiga o zdravlju, doktor Aleksandar Mijašnikov, otkriva koje su četiri najbolje žitarice za ljudsko zdravlje:

1. Zobene pahuljice

Zobene pahuljice
Foto: Pixabay

Zobene pahuljice su posebno cijenjene od strane kardiologa zbog visokog udijela biljnih vlakana i proteina beta-glukana.

Ovi proteini su nezamjenjivi u izgradnji zdravih staica, dok vlakna iz zobenih pahuljica sprječavaju apsorpciju kolesterola u krvotok i smanjuju ukupn razinu lošeg kolesterola. To je iznimno važno za očuvanje zdravog krvožilnog sustava.

Unatoč tome što su bogate kalorijama (na 100 grama 300 kalorija), dr Mijašnikov preporučuje zobene pahuljice ne samo za doručak, već i za večeru, u obliku kaše napravljene od pahuljica i vode ili jogurta.

Ovako spremljena zobena kaša dugo će vas držati sitim, bez naglih skokova šećera u krvi. To će dalje uticati da se balansiraju navike u prehrani i izbjegnu noćni napadi gladi.

Dr Mijašnikov kaže da su zobene pahuljice najbolja žitarica na svetu, ali, podrazumijeva se, misli na neprerađenu varijantu i ističe da nikako ne bi trebalo kupovati gotove kaše sa raznim dodacima.

2. Ječam

Ječam
Foto: Pixabay

Ječam je također jedna od najzdravijih žitarica, prema ovom kardiologu. Naravno, i ovdje se ne misli na gotove kaše s ječmom. Ovo zrno sadrži dosta prirodnih proteina, vitamina B, a ima i druge važne nutrijente, doduše u tragovima. Osim toga, ječam sadrži važnu aminokiselinu lizin, koju tijelo ne može samo proizvesti.

Lizin je važan gradivni element proteina, a uključen je i u izgradnju jakog imuniteta. Poznato je i da snižava razinu triglicerida u krvi, koji su odgovorni za nastanak arterijskog plaka. U kombinaciji s vitaminom C, lizin oblikuje lipoproteine i čisti krvne žile. Ova aminokiselina neophodna je i za formiranje mišića.

3. Heljda

Heljda

Koliko je heljda zdrava možda najbolje svjedočiti činjenica da je dozvoljena u prehrani ljudi s gastrointestinalnim problemima i dijabetesom. Odličan je izvor proteina, vitamina B, ali i kalija, magnezija, kalcija, cinka i selena. Ipak, dr Mijašnikov savjetuje da s konzumiranjem heljde budete umjereni, jer ni s njom, kao i ni sa jednom drugom namirnicom, ne treba pretjerivati.

4. Smeđa riža

Smeđa riža
Foto: Pixabay

Smeđa riža je bogata vitaminom B i dragocjenim vlaknima, koja pomažu stabilizaciji kolesterola u krvi. Dr Mijašnikov posebno naglašava da je bijela riža običan ugljikohidrat bez ikakvih zdravstvenih koristi za tijelo i da vaš izbor uvijek trebao biti tamna žitarica.

PROČITAJTE JOŠ: