Mađarska se povlači s Eurosonga: ''Previše je gay''?
Snimka zaslona: YouTube

Mađarska je odlučila ne sudjelovati na “Euroviziji” 2020. godine zbog tijesne veze festivala s LGBT populacijom, piše Guardian, pozivajući se na izvor u državnom javnom servisu.

“Iako službeni razlozi za odustajanje od sudjelovanja na festivalu nisu bili priopćeni, odluka je donijeta zbog rasta homofobne retorike u Mađarskoj, gdje je premijer Viktor Orban pokrenuo politiku ‘obitelj iznad svega’ koja ima za cilj pružiti pomoć tradicionalnim obiteljima i rastu nataliteta”, piše britanski portal, prenosi B92.

Ranije je predsjednik mađarskog parlamenta usporedio posvajanje djece istospolnih parova s pedofilijom, a na mađarskoj provladinoj televiziji nazvali su “Euroviziju” “homoseksualnom flotom”.

VIDI OVO: Vjera u Isusa Krista preporodila Mađarsku?

Izvor mađarskog javnog servisa MTVA rekao je za Guardian da, iako interno nije objavljen nikakav razlog za odluku da se povuče sa natječaja, pretpostavka među zaposlenima bila je da povezanost Eurovizije sa LGBTK + kulturom stoji iza toga.

Zoltán Kovács, glasnogovornik mađarskog premijera Viktora Orbána napisao je da je priča britanskog The Guardiana u potpunosti lažna.

VIDI OVO: Zahvaljujući Orbanu, broj brakova u Mađarskoj porastao za 20 posto


Orbanov glasogovornik putem Twittera je također poručio da je odluka o napuštanju Eurosonga donesena prije nekoliko tjedana, i da trend lažnog izvještavanja protiv Mađarske postoji zbog njezine politike o migracijama, ekonomiji i obitelji. Pri tome je imenovao redom britanske medije The Guardian, The Telegraph i Daily Mail, prenosi Narod.hr.

 

“U slučaju da ste propustili: Umjesto da sudjeluje u Euroviziji, mađarski talent show od 2020. godine fokusirat će se na izravnu podršku mađarskim umjetnicima”, napisao je Kovács, javlja About Hungary.