Zašto iskušenje izgleda tako bezazleno?

Zašto iskušenje izgleda bezazleno

Mnogi od nas ne uspiju nadvladati iskušenje jer odbijamo koristiti svoju maštu. Zmaj grešnih želja se ušulja kako bi ubio, a mi odlažemo svoje mačeve.

Ponovno i ponovno Bog dolazi do nas u trenucima kušnje i poziva nas neka zamislimo ono s čime se uistinu suočavamo.

Što se zaista događa kada se mimoilazimo sa ženom i kada smo kušani da se okrenemo i pogledano? Ili kada stojimo ispred ogledala i osjećamo kako se nesigurnost povećava? Ili kada fantazije o boljem životu počnu ispunjavati naše umove?

U tim trenucima nismo ”samo kušani”. Divlje zvijeri napadaju (Postanak 4, 7). Idoli žele da im se poklonimo (Ezekiel 14, 3). Preljubnica maše prema nama sa svojih ulaznih vrata. (Izreke 9, 13-18) Smrtonosna bolest prijeti širenjem. (2. Timoteju 2, 16-17)

Zašto Bog ”namače” našu maštu ovim groznim prizorima? Jer reagiramo drugačije na nejasne zamisli iskušenja od onoga kako reagiramo na vuka pred našim vratima; jednog se može zabaviti, možete ga i pogladiti, drugi treba umrijeti.

U Rimljanima 6, 15-23 Pavao nas poziva neka pogledamo iza današnjih iskušenja i zamislimo duhovnu stvarnost. Iza svakog iskušenja je gospodar, nemilosrdan i okrutan. On drži život, čast i sreću u jednoj ruci, a skriva smrt i pakao iza svojih leđa. Svaki puta kada smo neposlušni Bogu, stavljamo se u službu tog gospodara.

Dvojica gospodara

Ne znate li, da kojemu dajete sebe za sluge u pokornost, sluge ste onoga, kojemu se pokoravate, ili grijeha za smrt, ili pokornosti za pravdu“? (Rimljanima 6, 16)

PROČITAJTE: Kako izbjeći iskušenja?

Biti čovjek znači biti sluga; ako ne istinitom Bogu onda nečemu drugom. Ovdje Pavao svaku drugu alternativu stavlja pod jednu zastavu; grijeh. Ili smo se zakleli na vjernost Bogu, našem Stvoritelju i Otkupitelju ili grijehu; gospodaru Sotonine jadne vojske.

Sami smo podložni tomu da drugačije vidimo svoje mogućnosti. Možemo, poput Adama i Eve, vjerovati da je alternativa služenja Bogu to da postanemo sami svoji bogovi. (Postanak 3, 4-5) Posežemo za voćem zabranjenog ploda i zamišljamo da uživamo u slobodi. No da je duhovna stvarnost vidljiva vidjeli bismo sebe u lancima, okovani i vođeni na svakom koraku.

Iako je Božji narod oslobođen od ropstva grijehu (Rimljanima 6, 17) Pavao pretpostavlja kako kršćani trebaju nastavljati odgovarati na pitanje „Kome služiš?“ svakoga dana. (Rimljanima 6, 19) Svakim porastom grešne želje imamo izbor: slijediti Isusa u novost života ili se vratiti svome starom robovlasniku. Jedan od njih nam zapovijeda neka uzmemo sada svoje križeve kako bismo živjeli vječno, drugi nam sada obećava lagodan život kako bi nas ubio na kraju.

Dvije nagrade

Kao čovjek govorim zbog vašega tijela, jer kao što dadoste udove svoje u službu nečistoći i bezakonju na bezakonje, tako sad dajite udove svoje u službu pravdi na posvećenje“! (Rimljanima 6, 19)

S vremenom, ono čemu smo poslušni (bio to Bog ili grijeh), nas mijenja. Trenuci brige, tračanja, kukavičluka ili lijenosti, izgrađeni kroz naviku nas oblikuju, isto kao i trenuci istine, odvažnog govora, hrabrosti ili izdržljivosti. S vremenom postajemo slični onome kome smo poslušni.

Bez obzira na sve ”slobode” koje nam grijeh obećaje, predavanje sebe grijehu nas degradira, obeščašćuje, dehumanizira. Grijeh nas prebacuje u ”nečasne strasti” (Rimljanima 1, 26) i vodi nas do toga da činimo „stvari kojih se sada sramimo“. (Rimljanima 6, 21) Grijeh nas osvaja na prijevaru (Rimljanima 7, 11). Obećaje nam sve što želimo, a ostavlja nas sa manje od onoga što smo ikad imali.

PROČITAJTE: Kako razumjeti otkuda iskušenje dolazi?

Oni koji se predaju Bogu s druge strane, vidjet će da hodaju u novini života. (Rimljanima 6, 4) Oni otkrivaju veliku tajnu; svetost nije nešto suhoparno, nešto teško, nešto religiozno, već kao što Thomas Watson to objašnjava: „raj je započeo u duši“. Božje sluge postaju dostojanstveniji, plemenitiji, više ono što su oduvijek trebali biti: više poput Krista.

Niti je Bog zadovoljan time da njegov narod bude samo sluge. Svatko tko služi Bogu postaje dijete Božje (Rimljanima 8, 14), nasljednici i suzajedničari Kristovi (Rimljanima 8, 17), građani svijeta koji dolazi gdje će živjeti u slavi. (Rimljanima 8, 21) Takva služba je najčišći oblik slobode.

Dvije sudbine

Jer je plaća za grijeh smrt; a milost Božja: Život vječni u Kristu Isusu Gospodinu našemu“. (Rimljanima 6, 23)

Mnogi od nas čuju ovaj poznati stih i pretpostavljaju da je smrt kazna koju Bog namjenjuje griješnicima. Premda grijeh zasigurno izaziva Božji gnjev (Rimljanima 1, 18; 5, 9) Pavao ovdje objašnjava nešto drugo. Kaže nam kako je smrt plaća grijeha, plaća koju grijeh isplaćuje svojim najvjernijim podanicima.

Pavao ne opisuje sluge grijeha kako uživaju život sa svojim gospodarem sve dok Bog ne završi njihovu sreću sa smrću. Umjesto toga, grijeh je ono što se ušulja kod sluge i onda kada to najmanje očekuje, zabije nož u njegova leđa.

Poput lude žene iz Izreka, grije mami ljude pomoću tisuća kuka: pornografijom i ponosom, uspjehom i samosažaljevanjem, bogatstvom i ugledom. No oni koji uđu „ne znaju, da se tamo gomilaju sjene, da gosti njezini leže u carstvu mrtvih“. (Izreke 9, 18)

PROČITAJTE: Kako nadvladati iskušenje? Isus nam može pokazati izlaz!

Za to vrijeme, Bog skuplja svoje sluge, ne kako bismo zaradili plaću (jer što možemo zaraditi od Boga?) već kako bi im dao besplatan dar: vječni život (Rimljanima 6, 23). Taj život seže od vječnosti kako bi nas sada oživio, barem djelomično, dok Božju Duh luta kroz bivše pustoši naših duša. Naša svetost ovdje je poput cvijeta koji raste iz leda, jamstvo nadolazećeg proljeća kada ćemo stajati na Božjoj novoj Zemlji, besmrtni i nepokvarljivi i kada ćemo udisati miris vječnoga života. (Rimljanima 8, 22-23)

Komu ćete vi služiti?

Iskušenja će doći, danas i svaki dan. Povrijedit će vas vaš supružnik i željet ćete vratiti istom mjerom. Dobit ćete kritike i počet ćete izrađivati svoju obranu. Vidjet ćete tuđi dar i počet ćete biti zavidni. Kada iskušenja poput ovih ispune vaše umove i počinju zarobljavati vaša srca, ne isključujte svoju maštu. Umjesto, zamislite duhovne i vječne stvarnosti koje ne možete vidjeti.

Iza žudnje da se osvetite, da postanete obrambeni, da zavidite (i svega drugoga) je gospodar. Grijeh od vas neće tražiti ništa, a obećat će vam sve. No, ako ga budete slijedili on će vas ogoliti, napasti i osramotiti. Možda vas ne može oteti od Krista, ali vas može odvući od Njega i za trenutak vam može pružiti okus žive smrti.

Ali u isto vrijeme progovara i drugi Gospodar. Ovaj Gospodar je na svome tijelu pretrpio plaću koju smo mi zaslužili. (Rimljanima 8, 3) On je slomio naše ropstvo grijehu. (Rimljanima 6, 17) On će dati svoga Duha za sve što zapovijeda. (Rimljanima 8, 13) Zamislite čovjeka s probodenim dlanovima i nakon toga Ga slijedite. Hodajte u slobodi kakvu imaju Božja djeca. Dođite osjetiti prve naznake vječnoga života.

Autor: Scott Hubbard; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Desiringgod.org

Reci što misliš