Hrana protiv prehlade: Što trebamo jesti ako želimo izbjeći prehladu?

Postoji hrana koja vam može pomoći protiv prehlade u smislu da jača imunitet. Doznajte koje namirnice trebate više jesti.

Tijekom mjeseci kada temperature padaju, postotak oboljenja od prehlada raste. Iako je većini ljudi prehlada samo grozna smetnja u životu, za vrijeme pandemije svi žele ostati što zdraviji. Zbog toga je važno znati kako izbjeći tu napornu prehladu. Prvi korak je hrana koju jedete. 

Kao dokaz o važnosti prehrane za jačanje imuniteta donosimo i nekoliko riječi poznatih liječnika i nutricionista diljem svijeta. 

Cedrina Calder: „Zdrava prehrana osigurava da vam je imunitet snažan kada se treba boriti s infekcijama. Određeni nutrijenti igraju važnu ulogu u zdravom djelovanju imuniteta.“ 

Znači da nije riječ o samo jednoj magičnoj namirnici, nego o raznim namirnica i raznim nutrijentima koji će ojačati vaš imunitet kako bi se uspješno borio protiv prehlade. 

Doktor Daryl Gioffre: „Ako želite ojačati imunitet, onda trebate početi jesti biljnu hranu koja ima nizak stupanj kiselosti, a bogata je lužinama kako bi imali energije, izgubili kilograme i smanjili upale u tijelu.“ 

Koja hrana nam može pomoći protiv prehlade? Portal Eath This Not That donosi popis hrane, odnosno svih korisnih namirnica koje će vam pomoći u borbi protiv naporne prehlade. 

Hrana bogata vitaminom A

Vitamin A je, prema Calder, jako važan za borbu protiv infekcija. Namirnice bogate vitaminom A su narančasto povrće kao što b, mrkva i bundeva. Špinat i brokula su isto bogati vitaminom A. 

VIDI OVO: Gripa ili prehlada – kako uočiti razliku?

Klice brokule

Klice brokule su prava super-hrana. One imaju mnogo nutrijenata, posebice spojeva koji su ključni za jačanje imuniteta i borbu protiv raka, tvrdi Gioffre. Klice brokule su ujedno pune antioksidanata koje tijelo koristi za borbu protiv bolesti. Zapravo, klice brokule su glavna hrana za borbu protiv raka jer one iznimno jako jačaju imunitet. One su 30 puta zdravije od same brokule koja iz njih izrasta. 

Vitamin C za zdravlje
Foto: Pixabay

Hrana bogata vitaminom C

Vitamin C je snažan antioksidant i jača imunitet. Nalazi se u namirnicama kao što su paprika, brokula, citrusi i bobičasto voće

Ljekovita potočarka

Ljekovita potočarka je prava kraljica zdrave prehrane, nema nimalo kalorija, a bogata je korisnim nutrijentima kao što su magnezij, kalcij, mangan, kalij te vitamini C, A i K, navodi Gioffre. Ljekovita potočarka bogata je antioksidantima koji jačaju stanice i štite imunološki sustav. Može ju se jesti u raznim salatama, sendvičima i drugim jelima. 

Hrana bogata vitaminom D

Vitamin D je je jako važan za imunitet. Kako biste dobili svoju dnevnu dozu vitamina D možete jesti masnu ribu kao što je skuša, tuna i losos. 

Celer

Celer se većinom sastoji od vode i dobar je za hidrataciju, ali sadrži i razgradiva te nerazgradiva vlakna kao i mnogo minerala, navodi Gioffre. Minerali koje sadrži celer su ključni za zdravlje imuniteta, za borbu protiv upala i neutralizaciju kiselina i toksina u tijelu. 

VIDI OVO: 11 domaćih lijekova za gripu i prehladu

Orašasti plodovi
Foto: Pixabay

Hrana bogata vitaminom E

Calder navodi vitamin E kao jedan od antioksidanata koji je koristan za regulaciju imunološkog sustava. Dobar izvor vitamina E su orašasti plodovi, suncokretove sjemenke, bademi, lješnjaci i sl. 

Avokado

Avokado je iznimno bogat antioksidantima važnim za zdravlje stanica i imuniteta. Ujedno sadrži i vitamine A, C i E koji su važni za imunitet što avokado čini savršenom namirnicom za borbu protiv prehlade, tvrdi Gioffre. 

Hrana bogata cinkom

Cink je ključan za razvoj i funkciju stanica koje su važne za imunitet. Osobe koje vole morsku hranu će se obradovati kada čuju da kamenice sadrže više cinka nego bilo koja druga namirnica. Dobar su izbor i rakovi te jastog, zaključila je Calder.