Američki demokrati pokušavaju progurati najekstremniji zakon o pobačaju
Foto: Babylon Bee

Demokrati države Illinois pokušavaju progurati zakon koji bi, ako bude usvojen, bio najekstremniji u Sjedinjenim Državama.

Zakon o reproduktivnom zdravlju (RHA) uklonio bi ograničenja na pobačaj u državi, ukidajući tako Zabranu pobačaja kod djelomičnog rođenja te Zakon o pobačaju Illinoisa iz 1975. godine.

Dozvolio bi pobačaje u kasnoj trudnoći i uklonio sve kaznene sankcije proti liječnika koji ih obavljaju. Osim toga, RHA bi proširio pokrivenost osiguranja ne pobačaje i kontracepciju.

Tekst zakona u potpunosti dehumanizira bebe, ističući da “oplođeno jajašce, embrij ili fetus nemaju neovisna prava prema zakonima ove države.”

[custom-related-posts title=”Pročitajte” none_text=”None found” order_by=”title” order=”ASC”]

Ova mjera mjesecima je čekala na svoj red, ali su demokrati potaknuti nedavno donesenim zakonima protiv pobačaja u državama Ohio, Alabami, Missouriju i Georgiji udahnuli novi život zakonu, a predsjednik Doma Michael Madiga, demokrat iz Chicaga, rekao je kako će zakonodavstvo dobiti drugu priliku.

Institut za obitelj Illinoisa primijetio je da je zakon bio objavljen i zakazan za glasanje u tako kratkom periodu da protivnicima nije ostavljeno mnogo vremena kako bi uzvratili udarac. Međutim, demokrati su nekako bili u potpunosti pripremljeni, prema navodima Instituta.

“Ovo je novi jezik. On potpuno oduzima svako pravo državi da zaštiti prava nerođenih”, rekao je Zach Wichmann, direktor ze odnose s vladom Katoličke konferencije Illinoisa, prenosi ABC7.

Zakon bi se mogao naći na dnevnom redu za glasanje već u utorak, prenosi Konzerva.